Ivan Šverko laureat natjecanja "Ferdo Livadic"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Harmonikaš Ivan Šverko i udaraljkašica Aleksandra Šuklar laureati su 8. medunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika "Ferdo Livadic", koje je održano tijekom 36. izdanja Samoborske glazbene jeseni.

Po završetku nastupa svih osam kandidata tu je odluku donijela prosudbena komisija koju su cinili Vladimir Kranjcevic (predsjednik), Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk i Krešimir Seletkovic.

Šverku je pripala nagrada "Ferdo Livadic" za ukupni nastup pa mu je na završnoj veceri pobjednika, 28. rujna, urucena statua "Kišobran" kiparice Mirte Cakanic, kao i cek od 15 tisuca kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria banke, koji mu je predala voditeljica samoborske poslovnice Irena Francekovic.

Uz to, kao pobjedniku natjecanja osiguran mu je i samostalni koncert na 37. izdanju Samoborske glazbene jeseni, a organizatori mu omogucavaju praizvedbu djela za solo instrument i komorni orkestar Mladena Tarbuka te koncert s ansamblom Cantus u ciklusu "Cantus ansambl & Lisinski" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

- To je veliko priznanje za mene, potvrda dosadašnjeg rada, posebice jer je taj natjecaj bio otvoren za sve instrumente i o rezultatima je odlucivao respektabilan žiri, sve sami vrhunski strucnjaci.

Puno mi znaci što cu praizvesti skladbu Mladena Tarbuka. Zasigurno ce mi ovaj natjecaj i nagrada puno pomoci u daljnjem radu, a bilo mi je drago upoznati brojne glazbenike, kazao je Šverko, koji u Finskoj pohada poslijediplomski studij u klasi Mike Väyrynena na tamošnjoj priznatoj akademiji Sibelius.

Šverku je, kako je na sinocnjem proglašenju pobjednika naglasio predsjednik prosudbene komisije, nagrada dodijeljena jer je "pokazao kompletnu umjetnicku osobnost, veliku muzikalnost i sjajnu tehnicku spremu, dok je Šuklar nevjerojatno maštovito na vibrafonu izvela skladbu Igora Lešnika, istaknuvši najbolje karakteristike svojeg instrumenta".


Podijeli: Facebook Twiter