Ivan Štifanić pobjednik oranja s volovskom zapregom

(E. VELAN)
(E. VELAN)

Pobjednik istarskog prvenstva u oranju volovskim zapregama je Ivan Štifanić iz Višnjana. Kada su traktori u pitanju prvo mjesto u kategoriji plugovi ravnjaci odnio je Mateo Legović iz porečke Nove Vasi, a u kategoriji plugovi premetnjaci prvo je mjesto pripalo Sandru Poldrugovcu iz Musaleša pokraj Poreča.
 
Na plaži turisti se sunčaju i kupaju. Pedeset metara dalje ispod borova volovi čekaju na početak drugog županijskog prvenstva oranja s volovima na starinski način. Korak do volova stoje trinaest poredanih traktora, jer je u mjesto Karpinjan, kod Novigrada, na prostranoj oranici u nedjelju održano i peto županijsko prvenstvo oranja. Pobjednici će idući tjedan, 26. i 27. kolovoza u Velikoj Gorici predstavljati Istarsku županiju na državnom prvenstvu na kojemu sudjeluju najbolji 
orači traktoristi iz 15 županija. Volovi će ostat doma jer na državnom prvenstvu uz traktore, sudjeluju samo orači s konjskom zapregom.. 
Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak uz našeg pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića i načelnika Višnjana Milana Dobrilovića nazočio je prvenstvu u Karpinjanu. 
- Pravilno oranje poluči 30 postotno smanjenje troškova nafte i povećanje prinosa od čak osam posto, objašnjava nam Majdak. 
Karpinjanu su se susreli Istrani iz svih krajeva poluotoka koji vjeruju u poljoprivredu i drže do tradicije, ljudi koji obrađuju zemlju, uzgajaju telce, krave, ovce.
Stiglo je 14 volova, a uz njih i trinaest traktora. 
 
Pratili smo oranje dva vola obitelj Gašparini iz Fabci, Mario i supruga Marija bili su jako vješti. Tu je i Mario Udovičić iz sela Gospodi pokraj Radetića u općini Tinjan. Barba Severino iz sela Bužleti na Bujštini pripremao je volove uz asistenciju mladog unuka Maurizia. Svaki vol ima svoje ime: kod Severina lijevi se zove Ardito a desni Boškarin. 
Cijelim je prvenstvom rukovodio predsjednik udruge orača Istarske županinje Aldo Štifanić koji očito uživa u svom poslu. Tako smo u gužvi mnogobrojne publike primijetili malog Terlevića iz Selina s majicom na kojoj je pisalo da je redar. Pitali smo ga redar čega? A on britko: "Čuvam publiku da netko ne napravi koju glupost, da ne zabrazdi tamo gdje mu nije mjesto". (E. VELAN)

Podijeli: Facebook Twiter