Ivan Lesinger na Sajmu knjiga u Kanfanaru

Ivan Lesinger vodeći je hrvatski homeopat (A. POKRAJAC)
Ivan Lesinger vodeći je hrvatski homeopat (A. POKRAJAC)

Predstavljajući vodećeg hrvatskog homeopata Ivana Lesingera na Sajmu knjige u Kanfanaru, direktor izdavačke kuće Novog lista i Glasa Istre Adamić Dragan Ogurlić rekao je da je riječ o apsolutnoj zvijezdi ove izdavačke kuće i našem najvećem autoritetu u poznavanju liječenju biljem. Zahvaljujući kiosk-izdanjima Lesingerove serije od četiri knjige, "Kućna biljna ljekarna" dostigla je rekordne tiraže.

Lesinger je pojasnio zbog čega je potražnja za knjigama o ljekovitom bilju sve veća. Podsjetio je da su agresivne marketinške kampanje velikih farmaceutskih kompanija posve potisnule vjekovnu tradiciju liječenja biljem. Zbog buđenja svijesti ljudi i velike potražnje za prirodnim medikamentima, posljednjih se godina upravo farmaceutska industrija naveliko uključila u proizvodnju i reklamiranja prirodnih pripravaka.

Na pitanje što bi svaka domaćica trebala imati u vrtu, Lesinger je odgovorio da su u prehrani najljekovitiji peršin, bijeli i crveni luk, a treba im dodati i salate, tikvice i rajčica. Kad je riječ o voćkama, nezamjenjiva je jabuka, pogotovo netretirana iz vrta. Za organizam su značajni i maslinovo ulje te manja količina vina. Ne bi trebalo jesti biljke koje rastu blizu asfalta i one koje se proizvode u staklenicima uz pomoć hormona, kojih su prepuni naši trgovački centri. Na sreću, naglasio je Lesinger, Hrvatska je ekološki jedna od najzdravijih zemalja, a među prvima je ustrojila i banku autohtonog sjemenja.

Autor je najavio izdavanje prve hrvatske enciklopedije ljekovitog bilja. Nije zaboravio spomenuti kolosalnu enciklopediju istarskog bilja Claudija Pericina, kakvu, rekao je, nema ni jedna hrvatska regija. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter