Ivan Jakovčić: Vjerujem Milanoviću

Ivan Jakovčić (J. PREKALJ)
Ivan Jakovčić (J. PREKALJ)

Nakon godinu dana apsolutne šutnje između šefa SDP-a Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, u petak se napokon susrela vladajuća koalicija, u kojoj su uz SDP i IDS, još i HNS te HSU. Ratne sjekire između Zagreba i Istre su zakopane, Milanović i Jakovčić su "progovorili", i to netom prije nego što će Jakovčić nakon 23 godina, na izbornom saboru stranke 14. veljače, mjesto prepustiti drugima mlađima, a on sam vjerojatno postati počasni predsjednik stranke. Razgovarali smo o budućnosti Vlade i koalicije, ali i IDS-a i Istre.

- S kojim ste se dojmovima i zaključcima rastali nakon susreta četvorke u Banskim dvorima prije nekoliko dana?

- Poslali smo odlučnu poruku o tome da smo svjesni da je naša koalicija posijala velika očekivanja prije dvije godine, ali da se nažalost velik dio toga nije realizirao. Neki pomaci ipak su učinjeni i razgovarali smo kako dalje do kraja mandata. Svjesni smo da bez realizacije konkretnih gospodarskih projekata nema boljitka i da se politika mora baviti temama bitnim za ekonomiju. Previše je suza i tuge na licima naših sugrađana, a premalo osmijeha. Svjesni smo toga. I to je najveća poruka našeg susreta.

Sastanak bez fige u džepu

- Što vam je Zoran Milanović rekao kad ste se prvi put čuli nakon više od godinu dana?

- Mediji su pisali da smo se prvi put sastali nakon dvije godine, no vi znate da to nije istina. U prvoj godini redovito smo se sastajali, i takvu komunikaciju priželjkujemo i dalje. Telefonski smo se čuli i prije ovog susreta u Banskim dvorima. Zvali su me iz njegovog ureda već ranije, prvi put smo razgovarali o euroizborima, a drugi put o donošenju ustavnih promjena i podršci IDS-a. Nazvao me iz Bruxellesa, to se sjećam. Meni je tada postalo jasno da predstoji novo razdoblje u našim odnosima. Susret u petak odradili smo u najboljem tonu, svjesni zajedničke odgovornosti prema zemlji. Neovisno što IDS čini manji dio ove vladine koalicije, želimo imati svoj dio odgovornosti.

- Što vam je sve ovo onda uopće trebalo?

- Ja nisam osoba kojoj treba postaviti to pitanje. Uvijek sam bio za dijalog. Nadam se da nitko nije držao figu u džepu niti sada, da slijedi zajednički nastup na euroizborima, predsjedničkim a na koncu i na parlamentarnima.

- Kad ćete potpisati sporazum za izbore za Europarlament na kojima ćete biti na 4. mjestu na zajedničkoj listi?

- Uskoro.

- Kakva će sada biti suradnja IDS-a i SDP-a u Istri, nakon ovoga pomirenja?

- Upravo u svjetlu dobrih dogovora, već sam pozvao istarski SDP na suradnju. Vjerujem da je građanima Istre, kao i Hrvatske, dosta politiziranja i svađa, da žele konkretne rezultate. IDS to može dati građanima Istre, zajednička Vlada građanima Hrvatske. Očekujem podršku SDP-a županu Flegi u županijskoj skupštini. Mislim da je ovaj susret u Zagrebu značio važan preokret nakon lokalnih izbora na kojima je SDP vrlo oštro krenuo na IDS.

- Osjećate li se sad kao pobjednik?

- Ne želim na taj način razgovarati. Želim da zajedno pobijedimo na euroizborima, pa onda i na predsjedničkih izborima.

- IDS će dakle podržati kandidata Ivu Josipovića kao zajedničkog kandidata koalicije?

- Naravno.

- Je li u IDS-u bilo iznenađenih jer ste popustili Milanoviću?

- Bilo je onih koji su me pitali što je sad to. Ali nakon žestokih napada SDP-ovih pojedinaca ili dodvorica, i našeg velikog naprezanja da ponovno pobijedimo na lokalnim izborima u svibnju u Istri, vrijeme je da shvatimo da nema alternative suradnji sa SDP-om. Pogledajte koga imamo na drugoj strani! Valjda je to jasno i SDP-u.

HDZ tužniji od Tuđmanovog

- Mislite na HDZ kao lošu oporbu?

- Današnji HDZ puno je tužniji od onoga iz vremena Franje Tuđmana. Današnji HDZ naziva SDP zločinačkom organizacijom, to je suludo. Kad bi to bio stav nekog predsjednika nekog nevažnog HDZ-ovog ogranka, još bih shvatio - ali to je stav predsjednika HDZ-a. A to ne može biti stav predsjednika HDZ-a. Račan, Tomac, ljudi koji su stvarali SDP nisu i ne mogu biti zločinci. Naravno to je najmanje sadašnji SDP. Za mene koji sam preko 23 godine u hrvatskoj politici, to je neprihvatljivo. Mislim da si je Tomislav Karamarko time zabio najgori mogući autogol koji će imati dugoročni utjecaj na HDZ i njegov ugled u Hrvatskoj i naravno EU.

- Komentatori su nakon sastanka u petak unisono zaključili da je važnost sastanka bila samo u tome da si vi osigurate ulazno mjesto na listi za EP…

- Znate što, o EP smo razgovarali 7 do 8 minuta otprilike... Bilo je otpočetka jasno da je ta tema apsolvirana, na neki način. Teren je bio pripremljen. Pa mediji su dugo pisali da će HNS i IDS imati visoka mjesta na listi.

- Sve ste lijepo zagladili u 7 minuta?

- Ma ne. Mi smo vrlo ozbiljno razgovarali o svemu. Pa naravno da su meni projekti važniji od ičega. Zato smo se i dogovorili da nastavimo staru praksu i redovito se sastajemo. Moje osobno mjesto na listi, na 4. mjestu, bilo je tema doslovno - jednu sekundu.

- Vaš bivši prijatelj Damir Kajin kaže da ste u kontaktu s Karamarkom i da ste već dogovorili podjelu mandata za IDS u budućoj vladi HDZ-a?

- Damir je napravio puno dobrih stvari za IDS, ali htio je biti i predsjednik države, i predsjednik IDS-a i istarski župan... Neke stvari nisu realne. Ponavljam, onaj tko za SDP može tvrditi da je zločinačka organizacija nikada neće moći biti partner IDS-a. To je jasan odgovor!

- A kad ste se zadnji put sastali s Karamarkom? Kajin vas stalno optužuje za suradnju s HDZ-om, još od Sanadera...

- IDS od 1993. upravlja Istrom, neminovnost je bila suradnja sa svakom Vladom. U tom smislu, nismo imali izbora. Poštivao sam činjenicu da su premijeri Valentić, Gregurić, Mateša... Polazio sam od pretpostavke da nitko ne želi penalizirati Istru zbog političkih motiva. Projekti koji su započeti u vrijeme Sanadera i Kosor u Istri, sada su pred realizacijom. I dobro je da ih naša Vlada sada nije prekinula, nego nastavila. Riječ je o novoj pulskoj bolnici, Istarskom ipsilonu, plinofikaciji, pokretanju natječaja za Brijune itd. A što se Karamarka tiče, otkako je predsjednik HDZ-a vidjeli smo se jedan jedini put, na Bulešićevoj beatifikaciji u Areni. Nakon zadnjih njegovih izjava doista ne vidim razloga da se više s njim susrećem. Govoriti o tome da je SDP pljačkao Hrvatsku, neumjereno je. Ni ja nisam anđeo ponekad u kvalifikaciji političkih suparnika, ali što je previše, previše je.

Plomin 3 ne ovisi o meni

- Kajin kaže i da ste u ime mira s SDP-om odustali od zalaganja da Plomin C ne bude na ugljen i da ćete povući svoju tužbu?

- Poznato je da sam ja kao župan podigao tužbu protiv Vlade zbog Plomina, ali iz razloga jer sam htio zaštititi interese Labinštine.

- Financijske interese?

- Ne samo financijske. Nažalost, obećanja koja smo bili dobili od Vlade u vezi Plomina, nisu se ostvarila. Upravo zato, da zaštitim interese građana, nastala je ta tužba. I ja je ni ne mogu povući. Istina je, zaustavio sam jedan od većih energetskih projekata Hrvatske time, ali nisam mogao dopustiti da građani Labinštine budu prevareni, kao kad se 90-ih gradio Plomin 2. Da li će se Plomin 3 graditi ili ne, ne ovisi o meni. Pozivam sud da što hitnije donese odluku. Radi se o jednom od strateških projekata u RH, vrijednom milijardu eura, i sud ga mora tretirati s dužnom pažnjom.

- Kako tumačite da je Kajin, samo dva dana nakon vašeg susreta s Milanovićem, u SDP-ovim prostorijama u Puli održao presicu na kojoj je IDS nazvao "Istražnim demokratskim saborom" i ponovio svoje stare stavove? Ima li on podršku Milanovića i dalje?

- Vidjet ćemo ima li tko figu u džepu. Možda je to samo slučajnost. Vjerujem da su moji razgovori s Milanovićem bili iskreni.

- Rekli ste da je Kukuriku koalicija posijala puno očekivanja, ali malo ostvarila. Kakva je vaša ocjena rada Vlade, u kojoj IDS ima samo "ispostavu" u liku ministra turizma Darka Lorencina?

- Lorencin odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao. Istina je da smo naslijedili zemlju u rasulu, ali to ne smije biti izlika. Tim više svi moramo biti angažirani maksimalno, pritom mislim na sve aktere u Vladi, pogotovo gospodarski resori. Tu sigurno ima prostora za velike pomake. Međutim, još imamo dovoljno vremena da pokažemo da razumijemo lekcije koje dobivamo od građana. Ankete koje govore da građani misle da zemlja ide u krivom smjeru su jasne. Razumjeli smo poruku.

- Mislite da ju je i premijer pročitao?

- Da. A to što je Karamarkov HDZ iza nas, ne smije nas zadovoljiti. Moramo naći snage preokrenuti negativne trendove. Euroizbori su samo jedna od stanica, a i ja kao kandidat i, nadam se zastupnik u EP, planiram raditi upravo na gospodarskim temama - turizmu, poljoprivredi, ali i kulturi. Mislim da sam u nekim temama među najboljima u Hrvatskoj. Pokazao sam da znam od jedne regije napraviti brand i vrijednost - sad ću to vjerujem raditi za cijelu Hrvatsku u EU.

- Tko su vaši prijatelji u EP i EK kod kojih ćete lobirati?

- Osim što sam se višekratno sastajao sa Barrosom, poznajem doista niz povjerenika, ministara, zastupnika, predsjednika regija... Ali i činovnika, onih koji rade na rješavanju papira.

- Ključno je ovo: smatrate li da treba rekonstruirati Vladu ili napisati neki novi dokument s mjerama i zadacima, neki "Plan 22" po kojem bi Vlada radila do kraja mandata? Dojam je da se radi stihijski, a i vi sami odavno ste rekli da je Plan 21 mrtav.

- Odluka o rekonstrukciji je na premijeru. Kao što niti ja nisam kao predsjednik poglavarstva u Istri dopustio da mi bilo tko kadrira, logično je da i premijer ima pravo birati svoj kabinet. Tako sam i ja kao predsjednik IDS-a prihvatio Milanovićev prijedlog da resor turizma nakon Veljka Ostojića preuzme Darko Lorencin, koji odrađuje dobar posao. Što se plana rada tiče, ja naše razgovore od petka smatram novim papirom - non paperom. Riječ je o dvadesetak projekata koje sada treba operacionalizirati. Naravno, jedna od tih tema je i decentralizacija i regionalizacija.

Devedesetih sam izbjegao neke atentate

- Treba li župan Valter Flego odstupiti zbog kaznene prijave USKOK-a za zloupotrebu ovlasti? Kajin kaže da ga se već odričete?

- Ma neću više komentirati Kajina. Ja sam Zeleni, previše sam ekološki osviješten da bismo toliko stabala posjekli i proizveli toliko papira koliko ga trošimo na Kajina... Valter Flego je odličan župan, preuzeo je odgovornost u trenutku dok smo vodili rat na lokalnim izborima i svaka mu čast. I ovaj najnoviji napad na njega mnogo govori o sustavu vrijednosti u Hrvatskoj. Ako je Ministarstvo uprave utvrdilo da je sve zakonito, kao i Državna revizija, onda ja ne razumijem čemu kaznena prijava. Uostalom, za mene je to na razini principa obično miješanje države u lokalnu samoupravu i trošenje novca. To je čak protuustavno. Lokalna vlast ima pravo samostalno raspolagati budžetom. Ako tako odluči, može cijeli proračun dati za nogometni klub, ali će ga građani smijeniti. Razumijete me?

- Aha, znači, Flego si je mogao povećati plaću kako hoće, samo ako ga njegovi podrže?

- Ništa nije bilo protuzakonito. Flego ima moju podršku za potpredsjednika IDS-a i mislim da radi po zakonu. Vjerujem u njegovu nevinost.

- Pa mjesecima se spekuliralo da i vama slijede kaznene prijave, nakon što je Veljko Ostojić zbog progona DORH-a morao napustiti Vladu...

- Godinama sam pod pritiscima i često mi se prijetilo. Evo, ovo ću prvi put reći, 90-ih sam čak izbjegao i neke atentate. Moji najbliži bili su u velikoj opasnosti tada, na sreću Božju nikome se ništa nije dogodilo. Nije bilo lako. Nažalost korupcije u Hrvatskoj ima na svakom koraku, ne vjerujem da je i Istra pošteđena toga, ali u redovima IDS-a zapravo nitko nije optužen za korupciju. Zato s velikim zadovoljstvom, nakon 23 godina prepuštam jaki IDS mirna srca i uzdignute glave. (T. TOMIČIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter