Ivan Jakovčić predao svoju listu za Europarlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić predao je jučer popodne u Državno izborno povjerenstvo konačnu listu imena za Europski parlament. On je ujedno nositelj liste na kojoj se osim IDS-ovaca, pojavljuju i članovi Primorsko-goranskog saveza i Zagorske demokratske stranke, kao i neki nestranački ljudi. Druga na listi je popularna liječnica iz Padove, akademkinja Nela Sršen koja će uz četvrtog na listi dr. Nikolu Ivaniša biti zadužena za pitanja zdravstvene politike i socijalne skrbi.

Akademkinja Vlasta Piližota, redovna profesorica na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, treća je na listi i u radu EU- parlamenta bit će angažirana na području poljoprivrede i proizvodnje hrane. Iako se prethodno najavljivalo da će sada već bivši ministar turizma Veljko Ostojić biti jedna od Jakovčićevih uzdanica na izborima za EU-parlament, očito je da ga se predsjednik IDS-a zbog nedavnih afera za zemljištem politički odrekao. Jasno je da je ambicija šefa IDS-a prevelika da bi zadržao Ostojića koji je široj javnosti odnedavno prepoznatljiv zbog afere sa zemljištem, pa nije iznenađenje da je njegovo mjesto promptno zauzeo novi IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin koji na listi zauzima peto mjesto.

Nikola Lunić, predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik, šesti je na listi, a uđe li u Europski parlament, zastupat će prava i interese nacionalnih manjina. Iza njega slijedi zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz koji će biti zadužen za područje sporta. Snježana Abramović Milković, koreografkinja i plesačica, ujedno jedna od osnivačica festivala suvremenog plesa u Svetvinčentu, na listi zauzima osmo mjesto, a bit će zadužena za kulturu.

Predstavnica Zagorske demokratske stranke Marija Đurin, plasirana na deveto mjesto, zadužena je za vojni sektor, dok je deseto mjesto pripalo Tomislavu Gollu, predstavniku nevladinih udruga koji će biti zadužen za pitanja zaštite okoliša i problematiku osoba s invaliditetom. Aktualnoj istarskoj dožupanici iz redova talijanske manjine Viviani Benussi na listi je pripalo pretposljednje mjesto, a ona bi, zajedno s Lunićem, zastupala prava nacionalnih manjina. Interese malog i srednjeg poduzetništva branit će Nataša Plišić iz redova PGS-a, a s obzirom na to da dolazi s Krka, bit će zadužena i za otočku politiku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter