Ivan Jakovcic ostaje istarski župan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS-ovac Ivan Jakovcic ostaje istarski župan. U srazu Jakovcica, ciju su kandidaturu poduprli još SDP i HNS, te nezavisnog kandidata Ladonje Plinija Cuccurina biraci su prednost, kao i u prvom krugu, dali šefu IDS-a.

Kako su rezultati sinoc postepeno stizali u Županijsko izborno povjerenstvo, Jakovcic je stalno bio u velikoj prednosti, pa je tako, primjerice, nakon prebrojanih glasova s 270 od 287 birackih mjesta imao 60,59 posto, a Cuccurin 38,26 posto biracke podrške. Broj glasova koje su dobili kandidati za župana ne odudara bitno od onih dobivenih u prvom krugu 17. svibnja.

Drugi krug je pokazao i to da IDS ipak nece imati vlast u svih deset istarskih gradova. U Umagu je u drugom krugu s 52,5 posto biracke podrške pobijedio nezavisni Vili Bassanese ciju su kandidaturu poduprli HSU, narodnjaci i Zeleni Antona Josipa Rupnika, dok je dosadašnji celni covjek grada Marinko Blaževic iz IDS-a dobio 45,68 posto. HDZ-ovac Darko Jergovic nije uspio postati prvi HDZ-ov gradonacelnik jer je 40,87 posto glasova bilo premalo u dvoboju s Edijem Andreašicem iz koalicije IDS-SDP koji je dobio 56,8 posto glasova biraca.

Od 12 opcina u kojima se nacelnik birao u drugom krugu u cetiri su pobijedili nezavisni kandidati. Za Lanišce i Funtanu to nije iznenadenje: tamo su novi-stari nacelnici Neven Mikac sa 61,22 posto glasova (konkurent Vladimir Žmak iz HDZ-a dobio je 35,36 posto) i Tomislav Coga koji ima podršku 53,5 posto biraca (IDS-ovac Eugen Fabris je dobio 44,87 posto). Kršan ce voditi nezavisni Valdi Runko, koji bilježi 63,71 posto biracke podrške (Boris Babic iz koalicije HDZ-HSS dobio je 34,29 posto).

Pican ostaje u rukama IDS-a jer je njegov zajednicki kandidat s HSLS-om, aktualni nacelnik Ivan Frankovic, dobio 51,03 posto, a njegova protukandidatkinja nezavisna Kristina ?urovic, koja je stalno ukazivala na posljedice rada Rockwoolove tvornice, dobila je 35,04 posto. Nakon Kanfanara liberali ce biti na vlasti u još jednoj opcini: u Karojbi je HSLS-ovac Denis Lakošeljac s 55,74 posto bio uspješniji od svog prezimenjaka i zrmana Vlade Lakošeljca koji je dobio 42,94 posto.

SDP ce voditi Fažanu, Svetvincenat i Žminj. Aktualni svetvincentski nacelnik Dalibor Macan sa 60,39 posto nadmašio je svog brata IDS-ovca Igora, koji je dobio 35,48 posto. U Žminju ce nacelnik biti Aldo Bancic s 56,18 posto jer je bio bolji od IDS-ovca Kristijana Bencica koji je dobio 41,25 posto glasova biraca, dok je u Fažani Ada Damjanac za dlaku premašila broj glasova dosadašnje nacelnice Dušanke Šuran. IDS nastavlja obnašati vlast u Ližnjanu, Marcani i Oprtlju. Srecko Ševerlica, kojem je u Ližnjanu falio jedan glas za pobjedu u prvom izbornom krugu, sada je dobio 61,34 posto glasova i ostaje nacelnik, a njegov protukandidat Marcelo Miletic iz HSU-a dobio je 37,41 posto. Marijan Kostešic opet ce biti nacelnik jer je u Marcani dobio 62,17 posto, a Vesna Biletic iz HSU-a 35,52 posto glasova. U Oprtlju u fotelji nacelnika ostaje Aleksander Krt koji je kao kandidat IDS-a i SDP-a dobio 58,75 posto glasova, dok je HNS-ovac Paolo Nežic dobio 39,64 posto.

Napeto je do zadnjeg trena bilo u opcinama Medulin i Fažana. U Medulinu su koplja ukrstila dva nezavisna kandidata, Goran Buic pod krošnjom Ladonje i aktualni nacelnik Emil Jukopila. Biraci su odlucili da nacelnik bude Buic, koji je dobio 1.663 glasa ili 49,52 posto, dok je Jukopili glas dalo 1.627 biraca, što je 48,45 posto. Najkasnije su došli rezultati iz Fažane gdje su se za nacelnicu nadmetale dvije žene - IDS-ova aktualna nacelnica Dušanka Šuran i SDP-ovka Ada Damjanac. Na koncu je Damjanac dobila 953 glasa ili 50,24 posto, dok je Šuran dobila 918 glasova manje ili 48,39 posto.

Odaziv biraca varirao je - od 37,23 psto u Umagu do visokih 73,7 posto u Funtani. Na izbore za župana odazvao se mali broj biraca. U prvom krugu je to bilo 49,64 posto, a u drugom još manje.


Podijeli: Facebook Twiter