Ivan Đikić dobitnik njemačke nagrade "Ernst Jung"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji radi u Njemačkoj, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Ernst Jung" za medicinu Zaklade Jung za znanost i istraživanje iz Hamburga, priopćeno je u utorak u Hamburgu.

"Profesoru Đikiću je pionirskim radovima na području istraživanja proteina ubikvitina pošlo za rukom stjecanje ne samo novih saznanja o osnovnim staničnim mehanizmima i molekularnim uzrocima mnogih bolesti, nego i identifikacija ciljnih proteina za razvoj novih vrsta lijekova", piše u obrazloženju Zaklade Jung za ovogodišnju nagradu na području medicine.

"Znanstvenik, rođen 1966. u Zagrebu, bavi se signalnim putovima proteina ubikvitina čije ime je povezano s pojmom 'sveprisutan'. I zaista se može reći da je ubikvitin od velike važnosti za istraživanje stanica", piše nadalje u priopćenju.

Ivan Đikić, koji na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni predaje biokemiju i ravnatelj je tamošnjeg instituta za biokemiju, ovogodišnju nagradu dijeli s Angelikom Amon s uglednog Tehnološkog instituta Massachusetts, koja je nagrađena za doprinos borbi protiv raka.

Nagrada "Ernst Jung" s 300.000 eura spada među najviše dotirane nagrade takve vrste u svijetu.

Dodjeljuje se od 1967., za poticanje pionirskih istraživanja na polju medicine koji služe otvaranju novih mogućnosti liječenja. Zakladu je osnovao hamburški brodovlasnik i trgovac Ernst Jung. Nagrada će Đikiću biti uručena 3. svibnja u Hamburgu.

Prije nekoliko je tjedana dobio i znanstveni nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz", također za otkrivanje složenih funkcija proteina ubikvitina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter