Ivan Bubić: Decentralizacija novca za mjesne odbore

Brod, ali ne u boci nego u uvali Kalavojna
Brod, ali ne u boci nego u uvali Kalavojna

Izgradnja doma za starije, veća skrb za starije i nemoćne, novi autobusni kolodvor, nove gospodarske zone pogodne za veće proizvodne investicije, besplatni udžbenici, topli obrok i jedosmjenski rad u školama, pet tisuća kuna za prvo, sedam tisuća kuna za drugo i 10 tisuća kuna za treće i svako slijedeće novorođeno dijete, okosnica su programa s kojim u nedjelju Ivan Bubić, kandidat HDZ-a, izlazi na izbore za gradonačelnika Pazina. Uz to najavio je novi način rada s mjesnim odborima čija su Vijeća izravni predstavnici mještana i najbolje poznaju konkretne potrebe građana.

- Ono što je u mojoj ovlasti je vrlo konkretna decentralizacija, određenih financijskih sredstava za Mjesne odbore i njihovo odlučivanje o raspodjeli i ulaganju tih sredstava, kroz riznicu grada Pazina. Za početak sa 100 tisuća kuna po svakom mjesnom odboru, odnosno 150 tisuća kuna za MO Pazin i Stari Pazin, rekao je Bubić. Uz to predlaže osnivanje neformalnog savjetodavnog tijela koje bi činili predstavnici pojedinog MO i predstavnici poduzetnika iz tog MO s ciljem učinkovitije suradnje izvršne gradske vlasti i mještana pojedine jedinice mjesne samouprave. Predložio je i dinamički plan izvedbe najavljenih projekata s mjerljivim pokazateljima na kraju svake kalendarske godine, prije projekcije i usvajanja proračun za narednu kalendarsku godinu.

Osvrnuo se i na kandidate koji već 24 godine obećavaju i najavljuju promjene. Po prirodi stvari, kaže Bubić, nakon tako dugog vladanja, a ne upravljanja i služenja stvara se pogodna klima za klijentelizam, uhljebništvo i nepotizam. To, dodaje, nije dobro za bilo koje društvo pa ni za Pazin i Istarsku županiju. Mogućnost da predstavnička i izvršna vlast bude u rukama istre stranke za posljedicu ima apsolutnu vlast, odnosno samovladu. Kao bi se ta mogućnost izbjegla, Bubić poziva sugrađane da daju glas promjenama. Promjenama koje on, kao gradonačelnik nudi i spreman ih je provesti. Uz partnerski odnos s hrvatskom Vladom i korištenjem EU fondova, projekti koje nudi u Pazinu mogu postati stvarnost.

- Promjene su moguće ako ih svi zdušno želimo, a da bi se s ovih deklarativnih misli prešlo na djela nužan je prvi korak, a to je izlazak na izbore i prihvaćanje izlaska na izbore kao prvo i obavezu, poručio je Bubić biračima. Lišen je, nastavlja, bilo kakve ideologije i demagoških fraza. Obećavši kako će Pazin učiniti stvaranim središtem Istarske županije pružajući ruku suradnje svima, iskreno partnerstvo Mjesnim odborima, bez bilo kakvog uvjetovanja.

Stoga poziva građane na izbore i da izaberu promjene zaokruživanjem kandidata koji promjene mogu i provesti, ne onih koji već 24 godine obećavaju, a ne ispunjavaju. Bubić sugrađane vidi kao partnere u vođenju grada, a zajedno sa središnjom vlasti u Zagrebu dići će do realizacije toliko potrebnih projekata. Zbog toga poziva sve birače da uzađu na izbore i povjere mu svoj glas za izgradnju novog i boljeg Pazina. (M. RIMANIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter