Ivan Banković proslavio 102. rođendan

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U Domu za starije i nemoćne Alfredo Štiglić u četvrtak je bilo razloga za slavlje jer proslavilo se osam rođendana korisnika koji su rođendane imali u travnju. Djelatnici Štiglića, rodbina i prijatelji, uz korisnike, posebno su srdačno čestitali "zvijezdi večeri" Ivanu Bankoviću iz Klarići koji je 26. travnja proslavio 102. rođendan s obzirom da je rođen 1913. godine. Ravnateljica Doma Vesna Grubišić - Juhas istaknula je da se u proteklih 20-ak godina samo jednom slavio 102. rođendan u Štigliću, a u ime svih djelatnika slavljenicima je osim prigodnih poklona poželjela puno zdravlja i veselja, uz neizostavno druženje i dobrotu.

Najstariji korisnik Doma Ivan Banković, ili barba Ive kako su mu se redom obraćali čestitari, uživao je u pažnji kćerke Mire i sinova Drage i Vlade s obiteljima, a veliku obitelj čine mu po pet unuka i praunuka i brojna rodbina. Ovog 102-godišnjaka obradovali su, uz tortu, i pokloni, ručno izrađena replika kažuna koja ga je odmah podsjetila da ih je nekad i sam gradio, te živio pored njih. Sada će ga, kako je rekao, svaki dan gledati u svojoj sobi u Štigliću.

Kako su nam otkrili djelatnici Doma, pamćenje mu seže do rane mladosti kada je kao izbjeglica za vrijeme Austrougarske, poput mnogih Istrana, završio u Češkoj. Kćerka Mira otkrila nam je, pak, da je korisnik Štiglića od 2009 godine kada mu je preminula supruga, a ističe da jednom godišnje, na mjesec dana, sa svojom njegovateljicom gospođom Milkom, boravi u svojoj kući u Klarićima na "godišnjem odmoru".

Za sve slavljenike Štiglića i njihove goste u nastavku proslave priređen je prigodan folklorni i glazbeni program. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter