Iva Babaja na čelu Svjetskog udruženja za dizajn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa čak 96 posto glasova dizajnerskih udruženja iz cijeloga svijeta, hrvatska dizajnerica Iva Babaja izabrana je za predsjednicu Svjetskog udruženja za dizajn Icograda, čime je postala druga žena u povijesti na čelu tog udruženja, koje već pedeset godina promiče ideje i vrijednosti dizajna te predstavlja više od 200 organizacija iz 67 zemalja.

U proteklih godinu dana koliko je bila vršiteljica dužnosti predsjednice, Babaja je uspjela podići kvalitetu rada udruge, osmislivši novu strategiju Icograda kao multidisciplinarnog, integriranog svjetskog tijela za dizajn. Ta je strategija usvojena na nedavno održanoj generalnoj skupštini u Montrealu, na kojoj je Babaja izabrana za predsjednicu.

"Jako mi je drago što sam izabrana, no to je velika čast i za Hrvatsku i njezinu kulturu jer pokazuje da smo kao mala zemlja spremni biti lideri, a kao struka stvarati strategije", rekla je Iva Babaja u razgovoru za Hinu. Babaja je još ranije bila vrlo aktivna u Icogradu, a na novoj dužnosti očekuje jednaku količinu angažmana kao zadnjih godinu dana i najavljuje promjene čiji su temelji postavljeni na skupštini.

Među ostalim, tada je zaključeno da će se organizacija više baviti konkretnim koristima za članstvo, dizajn će promišljati kao aktivnog čimbenika u stvaranju socijalnih promjena, a postavljene su i nove profesionalne, edukativne i promotivne platforme koje će se iduće godine sastati u Hong Kongu i New Yorku.

Hrvatski dizajn vrlo je vidljiv na natječajima, izložbama, osvajao je važne nagrade, no sav njegov potencijal i talent u nesrazmjeru su s državnim mjerama za promociju i poticanje hrvatskih dizajnera, istaknula je. "Sve se svodi na pojedinačne nastupe dizajnera, no nema sustavnog promišljanja struke i nacionalne strategije dizajna i to je prepušteno strukovnim udrugama ili pojedincima. Talent, trud i potencijal su samo pola posla, a nedostaje druga polovica koju hrvatski dizajneri svakako zaslužuju", rekla je.

Babaja je kreativni direktor u agenciji Unex Group/HAVAS Zagreb, članica ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva. Studirala je na prestižnom Univerzitetu za primijenjenu umjetnost u Beču, a kao dugogogišnji volonter i advokat dizajna aktivna je zadnjih petnaestak godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter