Italiju trese novi nogometni skandal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 19 osoba, a medu njima i deset nogometaša, uhiceno je u ponedjeljak u Italiji pod sumnjom da su sudjelovali u namještanju nogometnih utakmica u prvoj, drugoj te nižim ligama talijanskog nogometnog saveza. Policija je pretresla privatne stanove nogometaša, istragom je obuhvaceno dodatnih trideset osoba, a nije iskljuceno da se nece proširiti i na visoke dužnosnike talijanskih prvoligaških klubova.

Najpoznatije ime nove afere je kapetan prvoligaškog nogometnog kluba Lazio Stefano Mauri, koji se nalazi u pritvoru. Medu osumnjicenima je i Antonio Conte, trener Juventusa, ovogodišnjeg prvaka Italije, i to zbog sumnjivih utakmica dok je vodio nogometni klub Siena.

Policija je oko 6.30 sati ušla i u nogometni kampus u mjestu Coverciano, gdje se talijanska reprezentacija priprema za Europsko prvenstvo. Nekoliko sati nakon upada policije izbornik reprezentacije Cesare Prandelli obavijestio je novinare da je s popisa reprezentativaca izbrisan obrambeni igrac Domenico Criscito, bivši igrac Genoe, koji trenutno igra u ruskom prvoligašu Zenitu. Criscito je trenutno jedini reprezentativac zahvacen istragom, no nisu iskljucena nova uhicenja.

- Iz Singapura, sjedišta medunarodne kriminalne organizacije koja se bavi namještanjem utakmica diljem Europe, stizalo je u Italiju brdo novca, rekao je istražni sudac iz Cremone Roberto Di Martino, koji vodi istragu. Za podmicivanje igraca u utakmici Lecce - Lazio organizacija je potrošila 600 tisuca eura, a zaradila više od dva milijuna.

Novost u istrazi je pojava skupine madarskih kriminalaca predvodenih Zoltanom Keneseijem. Po izjavi Di Martina, Madari su preuzeli ulogu tzv. Ciganske grupe, koja je desetkovana istragom u Hrvatskoj, ali dodao je da celnici Ciganske grupe - Makedonac Kristijan Ilievski i sandžacki Bošnjak Almir Gegic - nisu nestali sa scene.

Stanje u talijanskom nogometnom savezu gotovo ce se sigurno odraziti i na rad reprezentacije: situacija podsjeca na 2006. godinu, kada je za održavanja svjetskog prvenstva provedena velika istraga o namještanju utakmica, koja je okoncana procesom protiv celnika Juventusa Luciana Moggija. Te je godine Italija, unatoc skandalu, cetvrti put osvojila titulu prvaka svijeta. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter