Italiji snižen kreditni rejting

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Italije za jedan stupanj, upozorivši na pogoršanje izgleda rasta i štetne politicke neizvjesnosti. S&P je snizio rejting Italije na 'A/A-1', s 'A+/A-1+', potvrdivši ujedno negativnu prognozu.

Agencija je u svibnju stavila rejting Italije na preispitivanje radi moguceg snižavanja. Sada je konstatirala da se izgledi rasta pogoršavaju i da je malo naznaka da bi vlada desnog centra na celu sa Silvijem Berlusconijem mogla efikasno riješiti taj problem.

Pod rastucim pritiskom da smanji 1.900 milijardi eura duga, vlada u Rimu prošlog je tjedna kroz parlemant progurala plan štednje u vrijednosti 59,8 milijardi eura, obecavši uravnotežen proracun do 2013.

Pritom je malo vjerojatno da ce puno puta mijenjan paket povecanja poreza i smanjenja troškova, dogovoren tek nakon nekoliko izmjena, znatno pridonijeti rješavanju talijanskog temeljnog problema tvrdokorne stagnacije rasta.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je u utorak da S&P-ovo snižavanje kreditnog rejtinga Italije ne odražava stvarnost, istaknuvši da njegova vlada vec priprema mjere za poticanje rasta. "Cini se da je ocjena S&P-a diktirana novinskim napisima, a ne stvarnošcu i da su na nju negativno utjecale politicke okolnosti", ustvrdio je Berlusconi.

Dodao je da je njegova vlada vec odobrila mjere za uravnotežen proracun u 2013. i da priprema mjere za poticanje rasta koje bi trebale uroditi plodom u kratkorocnom do srednjorocnom razdoblju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter