Italiji prijeti socijalna eksplozija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italiji prijeti socijalna eksplozija zbog vladinih oštrih mjera štednje, a sindikati planiraju daljnje prosvjede jer su ustupci sindikatima na koje je vlada pristala ovoga tjedna nedovoljni, rekla je u srijedu za Reuters celnica najveceg talijanskog sindikata.

Celnica CGIL-a Susanna Camusso dodala je da je vlada premijera Marija Montija duboko uvjetovana potrebom za potporom stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, a da je plan štednje poštedio bogate i zatražio prekomjerna odricanja od obicnih Talijana.

Camusso je upozorila da raste bijes zbog reforme mirovinskog sustava koja je, po njezinim rijecima, nepotrebna, te drugih mjera.

CGIL i dva manja sindikata, CISL i UIL, održavaju štrajkove ovoga tjedna protiv plana za mjere štednje u iznosu od 33 milijarde eura cija je svrha poduprijeti javne financije i sprijeciti eskalaciju dužnicke krize.

Camusso je rekla da je Monti popustio nekim sindikalnim zahtjevima i smanjio je rezove niskih mirovina te malo ublažio porez na stanove, ali je ustvrdila da to nije dovoljno.

- Bilo bi apsolutno pretjerano reci da smo zadovoljni, ta su rješenja nedovoljna, kazala je ona najavivši prosvjed uoci Božica.


Podijeli: Facebook Twiter