Italija: Zeleno svjetlo štednji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski parlament dao je u srijedu konacno zeleno svjetlo za paket mjera štednje vrijedan 54 milijarde eura kojim vlada desnog centra namjerava uravnotežiti proracun do 2013., a uoci glasanja došlo je do sukoba policije s prosvjednicima koji se protive takvoj politici vlade premijera Silvija Berlusconija.

Donji dom parlamenta je s 314 glasova za i 300 protiv izglasao paket koji, medu ostalim, ukljucuje povecanje PDV-a za jedan posto i smanjenje državne potrošnje.

Taj se ishod ocekivao nakon što su zastupnici ranije u srijedu izglasali povjerenje vladi. Donji dom parlamenta Senat usvojio je vladin paket mjera štednje 7. rujna.

Stotine prosvjednika sukobile su se nakon glasanja s policijom pred zgradom parlamenta bacajuci petarde, prevrcuci kante za smece i gadajuci policajce razlicitim predmetima. Zasad nema dojava o ozlijedenima.

Najveci talijanski sindikat organizirao je prošloga tjedna opci štrajk protiv mjera štednje u kojem su sudjelovale stotine tisuca radnika.

Paket mjera predvida, medu ostalim, povecanje poreza na dodanu vrijednost s 20 na 21 posto, namet od 3 posto na prihode vece od 300.000 eura, vec planirano postupno povecanje dobne granice žena za umirovljenje u privatnom sektoru, te rezove potrošnje središnjih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanje placanja poreza i mjere koje bi trebale smanjiti cijenu složenog talijanskog politickog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter