Italija: Zatvorena elektrana odgovorna za 442 smrti

Policija u Italiji preuzela termoelektranu na ugljen, a u Hrvatskoj i dalje guraju projekt Plomin C
Policija u Italiji preuzela termoelektranu na ugljen, a u Hrvatskoj i dalje guraju projekt Plomin C

Iz Zelene akcije upozorili su da je ovih dana policija u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije preuzela termoelektranu na ugljen u vlasništvu tvrtke Tirreno Power, nakon što je sud u Savoni uvažio zahtjev tužiteljstva za zatvaranje termoelektrane.

Također, tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv bivšeg i sadašnjeg direktora termoelektrane zbog ekološke katastrofe i kaznenog djela sa smrtnim posljedicama.

Tužiteljstvo tvrdi kako je zbog rada ove termoelektrane na ugljen u periodu između 2000. i 2007. došlo do 442 smrtna slučaja, gotovo 2.000 slučajeva hospitalizacije odraslih zbog respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te 450 slučajeva hospitalizacije djece zbog respiratornih bolesti i napadaja astme između 2005. i 2012. godine. Utvrđeno je kako rad ovog postrojenja nije bio usklađen s pojedinim odredbama o zaštiti okoliša te da je postojao manjkav sustav nadzora rada.

Pozitivno je u ovom slučaju, smatraju u Zelenoj akciji, da je sud u Italiji shvatio da zagađenje ubija ljude, da je netko odgovoran za to i da istragom treba utvrditi identitet odgovornih te ih kazniti.

Osim toga, navode, da termoelektrana u Vado Ligure nije jedina protiv koje je pokrenut postupak pred talijanskim sudovima zbog šteta za zdravlje i okoliš. Na sudu u Rovigu je i Enel, talijanski energetski gigant, zbog emisija termoelektrane u mjestu Porto Tolle.

 - Ovi slučajevi su važna lekcija za sve zagađivače u Hrvatskoj, a osobito za HEP i novoosnovanu tvrtku Luka Ploče energija koji žele graditi termoelektrane na ugljen u Plominu i u Pločama. Valja podsjetiti kako je Greenpeace na proljeće prošle godine objavio analizu vanjskih troškova TE Plomin C, koje je pokazalo da će onečišćenje zraka uzrokovati preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina Plomin C će statistički biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva.

Nadalje, Plomin C će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, a ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti, napominje Bernard Ivčić predsjednik Zelene akcije.

Nadaju se da će na sličan način i hrvatski sudovi početi uvažavati činjenicu da je zagađivanje okoliša zločin, da odgovorni trebaju biti kažnjeni te da se izgradnja planiranih štetnih projekata treba onemogućiti. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter