Italija: Za vikend iz mora spašeno 2.600 imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici talijanske spasilačke službe Mare Nostrum, koji su obučeni za spašavanje iz mora, tijekom vikenda su iz Mesinskog tjesnaca izvukli više od 2.600 imigranata, izvijestila je u ponedjeljak talijanska mornarica.

Pripadnici Mare Nostruma brodovima i helikopterima su od subote do ponedjeljka iz mora u Mesinskom tjesnacu spasili većinom muškarce, nekoliko maloljetnika i jednu ženu u devetom mjesecu trudnoće.

Mesinski tjesnac jedna je od najfrekventnijih ruta za prijevoz ilegalnih imigranata u Europu, a u posljednjih je nekoliko godina postao masovnom grobnicom onih koji bježe od bijede u vlastitoj domovini i nastoje se dokopati boljeg života. Među spašenima je najviše državljana Eritreje, DR Konga, Sudana i Alžira.

UNHCR je ove godine do 4. srpnja, prije dolaska vala imigranata tijekom vikenda, evidentirao dolazak njih 63.600, što je novi rekord. Naime, tijekom cijele 2011., dok je trajalo Arapsko proljeće, pred talijanskim obalama spašene su 62 tisuće imigranata.

Talijanski premijer Matteo Renzi pozvao je EU da izdvoji više novca za misiju Mare Nostrum koja mjesečno stoji devet milijarda eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter