Italija: Uhićeno četvero povezanih s IS-om

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Talijanska policija uhitila je četiri osobe za koje se sumnja da su se kanile priključiti IS-u na Bliskom istoku te da su planirale izvesti napade na ciljeve u Italiji, izvijestio je u četvrtak milanski državni odvjetnik Maurizio Romanelli.

Italija je pošteđena terorističkih napada kakvi su u posljednjih nekoliko mjeseci izvedeni u Francuskoj i u Belgiji, no vlasti već neko vrijeme provode uhićenja osoba koje smatraju sumnjivima. Među njima ima osoba optuženih za planiranje napada.

U sklopu iste istrage, policija je izdala nalog za uhićenjem dvoje bjegunaca, jednog marokanskog državljanina i njegove supruge Talijanke, koji su prošle godine napustili Italiju i otišli u Irak i Siriju.

Istražitelji vjeruju da je jedan od osumnjičenih od drugoga zatražio da isplanira napad u Italiji, pri čemu je spomenut Rim, rekao je na konferenciji za novinare Romanelli. "Rim privlači pozornost jer je odredište katoličkih hodočasnika", objasnio je.

Prošli je mjesec policija na jugu zemlje uhitila dvadesetdvogodišnjeg somalskog tražitelja azila pod sumnjom da je planirao napad u Rimu.

U četvrtak je policija uhitila bračni par koji živi u blizini jezera Coma, dvadesettrogodišnjeg Marokanca i žensku osobu koja je u rodu s odbjeglim marokansko-talijanskim bračnim parom, izvijestila je policija.

Bračni par iz okolice Coma i dvadesettrogodišnji Marokanac planirali su zajedničko putovanje na kraju kojega su se trebali pridružiti IS-u na sirijskom i iračkom teritoriju, a uhićena žena je pomagala dvama bračnim parovima da ostanu u kontaktu, stoji u policijskom izvješću.

Brat marokanskog mladića prošle je godine protjeran iz Italije zbog sumnje da se borio na strani IS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter