Italija: Uhicenje 16 korumpiranih sudaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U akciji talijanske financijske policije uhiceno je 16 poreznih sudaca. Rijec je o finalu operacije kojom je razbijena zlocinacka skupina kojoj su na celu bili pripadnici Camorrrinog klana Fabbrocino.

Zajedno s njima uhiceni su i poduzetnici koji se bave prodajom željeza, kupnjom i prodajom nekretnina, vodenjem hotela te još nekoliko javnih službenika koji su suradivali sa sudskim i poreznim uredima u Campaniji.

Medu optužbama što im se stavljaju na teret su udruživanje u zlocinacku organizaciju, korištenje krivotvorenog novca i razne robe sumnjivog porijekla, zloporabe informacijskih i elektronickih sustava, davanje mita pravosudnim djelatnicima te primanje mita s njihove strane, krivotvorenje službenih isprava, prijetnje, prijevare.

Medu uhicenima je i osam sudskih službenika iz Napulja i dvojica poreznih službenika. Policija je diljem Italije osumnjicenima zaplijenila i blokirala bankovne racune, udjele, zemljišta, tvrtke i vozila vrijedne biše od milijardu eura.Istragom bi, kako donose talijanski mediji, trebalo biti obuhvaceno ukupno 60 osoba.

Istražitelji su utvrdili da su korumpirani porezni suci donosili presude povoljnije za podnositelje zahtjeva cime je pak ucinjena znacajna šteta državnoj blagajni. U središtu istrage, doznaje se, nalazi se "Grupa Ragosta", holding cija se vrijednost poslovanja procjenjuje na 200 milijuna eura. Cine je tvrtke "Ragosta Steel", "Ragosta Real Estate", "Raosta Hotel" i "Ragosta Food". (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter