Italija u polufinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtfinalnom susretu Eura u Kijevu su nogometaši Italije pobijedili Englesku s 4:2 boljim izvodenjem kaznenih udaraca. U regularnom dijelu i nakon produžetaka je bilo 0:0. Italija u polufinalu igra s Njemackom.

Vrlo zanimljivo prvo poluvrijeme, s dosta prigoda na obje strane. U drugom dijelu jedino su Talijani bili opasni, imali su tri "zicera", ali engleska mreža je ostala netaknuta. U produžecima nije bilo izrazitih prigoda, pa su o pobjedniku odlucili penali, a tu su ponovno gubitnici bili Englezi.

Englezi su na penale izgubili na SP-u 1990. (polufinale) od Njemacke, na EP-u 1996. takoder u polufinalu od Njemacke, na SP-u 1998. u osmini finala poraženi su od Argentine, a na EP-u 2004. i SP-u 2006. u cetvrtfinalima su gubili od Portugala.

Prvo uzbudenje na utakmici dogodilo se vec u 3. minuti, kada je De Rossi s 25 metara pogodio vratnicu. Englezi su brzo uzvratili, u 5. minuti desni branic Glen Johnson sa šest metara nije uspio zabiti, odnosno Buffon je odlicno reagirao i spasio mrežu. Nova prigoda za Englesku u 14. minuti, dobar ubacaj Johnsona, a Rooney u padu glavom puca pored gola.

Najbolje prilike u prvom dijelu Talijani su imali u 25. i 41. minuti. U 25. minuti Balotelli je izbjegao zalede, ali njegov udarac s vrha 16-erca uspijeva blokirati Terry. Još bolju šansu imali su "azzurri" u 41. minuti, Pirlo je ubacio na drugu vratnicu za Cassana, koji glavom spušta za Balotellija, ali talijanski napadac iz neposredne blizine puca preko gola.

Balotelli je dobro zaprijetio i u 32. minuti kada je opalio poluvolej sa vrha kaznenog prostora, ali ravno u vratara Harta. Pocetkom drugog poluvremena dvije stopostotne prilike za Italiju. U 48. minuti De Rossi je izbjegao zalede ali sa sedam metara puca pored gola.

U 52. minuti još bolja šansa za Talijane, De Rossijev udarac s 25 metara vratar Hart je odbio do Balotellija, koji puca iz prve, ali engleski golman ponovno odbija, no samo do Montoliva koji s cetiri metra promašuje gol.

Englezi su u drugom poluvremenu imali tek jednu polupriliku, u 65. minuti udarac Younga sa vrha 16-erca blokira Barzagli. U završnici susreta, u 89. minuti, Talijani su mogli doci do pobjede. Marchisio je uposlio Nocerina, koji puca s deset metara, ali Johnson blokira u zadnji tren.

I u produžecima su Talijani imali inicijativu, ali vrijedi spomenuti samo jednu situaciju, iz 101. minute kada je Diamanti pogodio vratnicu. Kod izvodenja penala prvi su u prednosti bili Englezi, jer je u drugoj seriji Montolivo pucao pored gola. No, onda je Ashley Young pogodio gredu, a udarac Ashleyja Colea obranio je Buffon. Pobjedu Talijanima donio je Diamanti.

ENGLESKA: Joe Hart, Glen Johnson, John Terry, Lescott, Ashley Cole, Milner (Walcott, 61), Gerrard, Parker (Henderson, 94), Ashley Young, Rooney, Welbeck (Carroll, 60).

ITALIJA: Buffon, Abate (Maggio, 90+1), Barzagli, Bonucci, Balzaretti, Pirlo, Marchisio, Montolivo, De Rossi (Nocerino, 80), Balotelli, Cassano (Diamanti, 78).

KAZNENI UDARCI: 0:1 Balloteli, 1:1 Gerrard, Montolivo promašio, 2:1 Rooney, 2:2 Pirlo; Young pogodio gredu, 2:3 Nocerino, Cole - Buffon brani, 2:4 Diamanti. SUDAC: Pedro Proenca (Portugal). STADION: Olimpijski stadion u Kijevu GLEDATELJA: 64.000 (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter