Italija: U 24 sata stiglo 1.800 imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine imigranata iz sjeverne Afrike došle su do talijanske obale u posljednja 24 sata, što je pridonijelo imigracijskoj krizi koja je izazvala napetost medu europskim vladama i razmišljanja o privremenoj ponovnoj uspostavi granicne kontrole.

Policija je priopcila da je osam brodova s oko 1.800 ljudi iz Tunisa i Libije doplovilo do otocica Lampeduse u petak u noci na subotu.

Lampedusa, otok na pola puta izmedu Tunisa i Sicilije s 5.000 stalnih stanovnika, u središtu je imigracijske krize koju su prouzrocile pobune u sjevernoj Africi. Stanje na otoku je kriticno jer u izbjeglickim centrima ima mjesta za 850 ljudi.

Ukupno je više od 35.000 Afrikanaca, medu kojima oko 24.000 ilegalnih imigranata iz Tunisa, došlo je do Lampeduse ili do drugih malih talijanskih otoka od pocetka ove godine.

Tisuce su prebacene u prihvatne centre u Italiji otkako je premijer Silvio Berlusconi obecao krajem ožujka da ce ocistiti Lampedusu, ali prepuni brodovi i dalje stižu.

Italija je pozvala druge vlade EU-a da pomognu u njihovom zbrinjavanju, ali je su takvi pozivi izazvali uzbunu posvuda u Europi.

"Europa ne cini ono što je obecala", rekao je u petak navecer talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. "U Libiji je rat, a sve dok je tamo rat izbjeglice ce i dalje stizati", kazao je.

Francuska i Italija zalažu se za to da se europskim zemljama dopusti da suspendiraju politiku otvorenih granica kojom je uklonjena granicna kontrola izmedu vecine država EU-a u skaldu sa Schengenskim sporazumom, te da se ponovno uspostave kontrole u izvanrednim okolnostima.


Podijeli: Facebook Twiter