Italija u 24 sata spasila više od 400 imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska je mornarica u subotu i nedjelju spasila više od 400 ilegalnih useljenika s dva broda na jugu Sicilije, čime se nastavlja useljenička drama u kojoj su na Sredozemlju u posljednjih godinu dana život izgubile stotine ljudi.

U subotu poslije podne spašeno je i prebačeno u luku blizu Sirakuze na Siciliji 236 muškaraca, žena i djece, uglavnom Afrikanaca, priopćila je talijanska mornarica.

Još jedan brod s oko 200 putnika primijećen je u nedjelju ujutro a spašavanje je u tijeku, objavljeno je u drugome priopćenju.

Italija za mnoge useljenike predstavlja ulazna vrata u Europu, a broj useljenika iz sjeverne Afrike u Italiju u 2013. više se nego utrostručio, čemu su glavni razlozi rat u Siriji i sukobi na Rogu Afrike.

U listopadu se 366 Eritrejaca utopilo pri potonuću broda blizu obale talijanskog otoka Lampeduse, na pola puta između Sicilije i Tunisa. Pretpostavlja se da je tjedan dana kasnije poginulo više od 200 izbjeglica, uglavnom Sirijaca u još jednom potonuću broda.

Italija, Grčka i Malta, koje u posljednja dva desetljeća trpe teret ilegalnog useljavanja, u više su navrata pozvale Europsku uniju da pronađe rješenje toga problema.


Podijeli: Facebook Twiter