Italija: Traži se izlaz iz pat pozicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanske stranke ostale su zatečene u utorak rezultatima izbora koji nisu nikome dali parlamentarnu većinu i počele razmatrati kako dalje u sjeni prijetnje produžene političke nestabilnosti i europske financijske krize, izvijestile su u utorak novinske agencije i mediji.

Izborni rezultat je ostavio lijevi centar s većinom u donjem domu parlamenta, ali bez dovoljno zastupnika za nadzor moćnog gornjeg doma, senata, prije svega zahvaljujući uspjehu pokreta protiv establishmenta Beppea Grilla Pet zvjezdica.

Financijska tržišta su zabilježila oštar pad zbog izgleda političke pat pozicije koji su oživjeli sjećanja na krizu koja je cijenu talijanskog zaduživanja dovela do neodrživo visokih razina i dovela euro zonu do ruba sloma 2011.

Pobijedila je nemogućnost upravljanja, ocijenio je rimski list Il Messaggero na svojoj naslovnici upozoravajući na slijepu ulicu s kojom će se zemlja suočiti idućih tjedana u kojima će zakleti politički neprijatelji morati naći načina za suradnju kako bi formirali vladu. Pier Lugi Bresani, čelnik Demokratske stranke (PD) s lijevog centra, mogao bi imati težak zadatak pokušati dogovoriti "veliku koaliciju" s bivšim premijerom Silvijem Berlusconijem, čovjekom kojega neki optužuje da je uništio Italiju, ili sklopiti sporazum s Grillom, potpunom nepoznanicom u konvencionalnoj politici.

Alternativa su novi izbori odmah ili nakon nekoliko mjeseci, no i Berlusconi i Bersani su naznačili da žele izbjeći povratak na birališta ako to bude moguće. "Italija ne može biti bez vlade i moramo razmisliti", rekao je Berlusconi u intervjuu za jednu od njegovih televizijskih postaja.

Sa svoje strane je Grillo, čiji je nestranački pokret osvojio pojedinačno kao stranka najviše glasova, naznačio da vjeruje da iduća vlada neće trajati više od šest mjeseci. "Oni neće moći upravljati", rekao je novinarima u utorak. "Bio ja tamo ili ne, oni neće moći upravljati". On je rekao da će surađivati sa svakim tko će podržati njegove političke prijedloge, od antikorupcijskih mjera do politika zaštite okoliša ali je odbacio ulazak u formalnu kaoliciju. "Nije vrijeme za razgovore o savezima... sustav je već pao", rekao je.

Izbori koji su predstavljali i masovno odbacivanje politike štednje Marija Montija koju su podržali međunarodni čelnici od Baracka Obame do Angele Merkel, uzbunili su i cijelu Europu. "To je skok nikamo koji ne najavaljuje dobro ni za Italiju ni za Europu", rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo. Milanska burza pala je za gotovo četiri posto, a cijena zaduživanja je porasla a vodeći poslovni ljudi Italije izražavaju šok izbornim rezultatima, izvijestila je agencija Reuters. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter