Italija: Štrajk učenika i studenata u 90 gradova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća učenika i studenata prosvjedovali su u petak u 90 talijanskih gradova na poziv njihovih udruga kako bi zatražili kvalitetno obrazovanje i obranili vlastitu budućnost, priopćili su organizatori.

Studenti, koji su prosvjedovali i ispred predstavništva Europske unije u Rimu, traže smanjivanje školarina na sveučilištima i veća sredstva za europski program razmjene studenata Erasmus.

"Studenti protagonisti, a ne gledatelji" i "Europa od nas traži kvalitetno obrazovanje", aludirajući na odricanja koje EU traži od Italije, bile su najčešće poruke na prosvjedu.

"Izašli smo na ulice kako bismo ukazali na činjenicu da je Italija, u svojstvu članice EU-a, zemlja s najmanje fakultetskih diploma....najvišim školarinama koje se stalno povećavaju zbog oštrih mjera štednje premijera Marija Montija, i školskim ustanovama od kojih polovica ne zadovoljava zadane norme.

Osim u Rimu, prosvjedi su održani i u Milanu, Toronu, Firenci, Bologni, Ankoni, Napulju, Sardiniji te ostalim mjestima i gradovima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter