Italija štedi na hrvatskim Talijanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijski mocna Republika Italija ostala je dužna rijeckoj izdavackoj kuci Edit najmanje 400 tisuca eura iz fonda za poticanje tiskovina koje na tržištu ne ostvaruju profit, a tiskaju se na talijanskom jeziku. Zbog toga se Edit našao u financijskim problemima pa stoga jedini dnevnik na talijanskom jeziku koji se tiska izvan Italije, La Voce del Popolo, vec gotovo tri mjeseca izlazi bez boje, u crno-bijeloj verziji.

Radi se o sredstvima dotacija iz fonda koje odobrava talijanska vlada, a koja su, iako je ugovor bio potpisan 2003. godine, zapravo samo jednokratno isplacena Editu. Za sve ostale godine vlada Italije Editu duguje taj iznos, a da su sredstva isplacivana kako je bilo dogovoreno, tada bi, kaže direktor Edita Silvio Forza, Edit vjerojatno bio i u plusu ili barem na pozitivnoj nuli.

Talijanska vlada, naime, iz toga fonda financijski pomaže tiskovine koje se ne mogu same održati na tržištu, no s obzirom da je dio talijanskih politicara pokušao pod takva izdanja "ugurati" i svoje stranacke tiskovine svojedobno je izbila afera te je vlada privremeno zaustavila funkcioniranje fonda. Žrtva takve situacije tako je postao i Edit.

- Moram reci da Hrvatska uredno ispunjava sve svoje obaveze prema Editu, a to znaci sufinanciranje jedne trecine troškova, dosta solidno ide i sa Slovenijom, a talijansko ministarstvo vanjskih poslova preko Talijanske unije sudjeluje normalno i u financiranju naših projekata. No, istina je, sredstva talijanske vlade još cekamo, no i intenzivno s njima pregovaramo. Ako bi nam to bilo isplaceno, riješili bismo sve svoje probleme. Dobivamo uvjeravanja da ce sav novac, retroaktivno i kumulativno, biti isplacen vrlo skoro, optimistican je Forza.

Srecom, taj ce talijanski fond normalno poslovati u 2011. godini jer je uvršten u državni budžet za iducu godinu, ali još se pregovara o iznosu na koji Edit može racunati.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin veli da je situacija pred rješenjem. - Svi kojima Edit duguje mogu biti sigurni da ce racuni uskoro biti podmireni, kaže Radin.


Podijeli: Facebook Twiter