Italija: Škola je veliki biznis

Talijanski školarci (misilmeriblog.wordpress.com)
Talijanski školarci (misilmeriblog.wordpress.com)

Škola je veliki biznis. Izdavačke kuće trljaju ruke jer je talijanska vlada početkom godine naredila da se od školske godine 2012./2013. uvede sistem uporabe tzv. dvojnih knjiga, odnosno onih koje su dijelom u tiskanom, papirnatom izdanju, a dijelom u digitalnom. Zakon je usvojen i izdavačke kuće su se tome prilagodile pa će ove godine Talijani za školovanje sinova i kćeri potrošiti sto eura više za knjige.

Radi se o novim izdanjima koje ne možete naći na tržištu rabljenih knjiga, što dodatno otežava situaciju s obzirom da je dobar dio talijanskih obitelji dosad školske knjige pronalazio u specijaliziranim knjižarama koje trguju rabljenom robom. Ove godine sve mora biti novo.

Posjetili smo web-stranicu tršćanske klasične gimnazije "Giosue' Carducci" koja donosi popis obveznih knjiga, uz naznaku koliko one stoje. Za učenike četvrtog i petog razreda klasične gimnazije knjige stoje od 520 do 580 eura, što nije mala stvar. Tomu valja dodati i godišnju taksu za upis, od nekih 70 eura, te ostala davanja za razne izlete, dnevne i višednevne, posjete muzejima.

Zaključno, ove će godine za svoje školarce talijanske obitelji zbog utjecaja tog zakona i realnog porasta cijena školskih knjiga na tržištu (za šest posto) izdvojiti od 40 do 50 posto više novca.

Talijanski list Corriere della sera izračunao je da će obitelji ove godine potrošiti za školski ruksak, bilježnice i ostali pribor oko 488 eura za svakog školarca. Dakle, na kraju priče svaki srednjoškolac koštat će roditelje oko 1.000 eura!

Država nudi regijama mogućnost pomoći, odnosno pokrivanja djela troškova za školovanje mladih. Stoga regija Friuli-Venezia Giulia svake godine kupuje veći dio obveznih školskih knjiga, koje potom "na revers" podijeli učenicima: knjige dobiješ besplatno uz uvjet da ih na kraju godine vratiš u dobrom stanju.

Kontrolu obavljaju djelatnici škole, koji su izuzetno ozbiljni u procjeni eventualnih šteta, koje se potom naplaćuju od roditelja. Sistem je uveden prije desetak godina i predstavlja bitnu pomoć roditeljima. U konkretnom primjeru tršćanske klasične gimnazije "Giosue' Carducci", oni su ove godine potrošili za kupnju knjiga 32.000 eura, što se pokriva iz regionalnog proračuna.

No, valja dodati da su knjige besplatne do drugog razreda gimnazije: od trećeg do petog, završnog razreda, roditelji moraju sami snositi trošak. To je pravilo koje vrijedi u nama susjednoj regiji, koja uživa poseban status autonomne regije.

U njoj regionalne vlasti pomažu i pri plaćanju takse za upis, uz predočenje ukupnih prihoda obitelji: tročlana obitelj oslobođena je plaćanja godišnje takse za upis ako joj prihodi ne prelaze granicu od 10.703 eura, a četveročlana ima tu povlasticu ako ne ostvaruje prihod veći od 12.782 eura. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter