Italija: Senator ministricu usporedio s orangutanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senator i član talijanske stranke Sjeverne Lige, koja se protivi dolasku imigranata u Italiju, uvrijedio je prvu talijansku crnu ministricu u povijesti zemlje Cecile Kyenga, usporedivši je s orangutanom, što je premijer Enrico Letta u nedjelju ocijenio neprihvatljivim.

Na jučerašnjem sastanku u Trevigliju blizu Bergama, senator Roberto Calderoli, poznat po polemiziranju, o ministrici za integracije kongoanskog podrijetla je izjavio: "Cecile Kyenge može biti ministrica, ali možda bi tu dužnost trebala obavljati u svojoj zemlji. Ponekad surfam internetskim stranicama i gledam fotografije naše vlade. A volim životinje... No kad vidim Kyengine slike, ne mogu ne pomisliti na njezinu sličnost s orangutanom. Ne kažem da je ona orangutan."

Njegova je izjava u medijima i na društvenim mrežama izazvala brojne ljutite reakcije. Premijer Letta je u nedjelju ujutro službeno reagirao: "Ono što je danas preneseno u medijima, a odnosi se na izjavu senatora Calderolija o ministrici Kyenge neprihvatljivo je i prelazi sve granice. Letta je izrazio solidarnost i potporu ministrici.

Predsjednik Senata Pietro Grasso od Calderolija je zatražio da se ispriča ministrici Kyenge, a njegova kolegica iz donjeg doma Laura Boldrini Calderolijevu je izjavu nazvala vulgarnom.

Ministrica Kyenge je za Ansu izjavila: "Osobno me ne diraju Calderolijeve riječi, no žaloste me zbog imidža što ga zbog njih Italija ostavlja." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter