Italija se neće priključiti zračnim udarima u Siriji

Talijanski premijer Matteo Renzi (AFP)
Talijanski premijer Matteo Renzi (AFP)

Italija se ne namjerava priključiti koaliciji predvođenoj SAD-om koja napada Islamsku državu (IS) u Siriji, izjavio je u nedjelju talijanski premijer Matteo Renzi, upozorivši da će zračni udari samo izazvati dodatni kaos u regiji.

Desna oporba pozvala je Renzia da slijedi primjer Velike Britanije koja se prošlog tjedna uključila u zračne misije nad Sirijom, no Renzi je listu Corriere della Sera rekao da će Italija ostati po strani.

"Stav Italije je jasan i čvrst. Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore. Ne želimo pridonijeti spirali nasilja, bez strateške vizije", istaknuo je.

Renzi je usporedio bombardiranje Sirije sa zračnim udarima NATO-a na Libiju 2011. koji su pomogli u svrgavanju Moamera Gadafija, ali su završili kaosom koji traje više od četiri godine.

Premijer je rekao da je Italiju na sudjelovanje u zračnim napadima nagovorio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

"Četverogodišnji građanski rat u Libiji pokazuje da to nije bila sretna odluka. Danas nam treba drugačija strategija", rekao je.

"Ne smijemo dopustiti da se ponovi Libija", naglasio je Renzi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter