Italija: Renzi novi talijanski premijer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi talijanski premijer lijevog centra Matteo Renzi preuzeo je u subotu dužnost pod pritiskom da brzo ostvari sve ono što je obećao nakon što je njegov prethodnik bio prisiljen otići zbog spore provedbe gospodarskih reformi.

Renzi je s 39 godina najmlađi premijer u talijanskoj povijesti, a za svoje najbliže suradnike izabrao je ljude koji mu ne mogu biti nikakva prijetnja. Hoće li njegova vlada biti uspješna ili ne ovisit će prema tome isključivo o njemu.

Njegov 16-očlani kabinet, u kojem je prosječna dob manja od 48 godina, jedan je od najmanjih i najmlađih u recentnoj talijanskoj povijesti. Polovica članova su žene, što je najviše ikada i simbol novog početka na kojem Renzi gradi svoj ugled. Uz to, novi premijer nema zamjenika.

Renzija u svakom slučaju očekuju veliki izazovi s obzirom na to da se Italija, treće gospodarstvo eurozone, nalazi u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata, pritisnuta javnim dugom od dva bilijuna eura (više od 130 posto BDP-a) i urušenom industrijskom bazom.

"Odgovornost je golema i ne smije ne uspjeti", rekao je Rocco Palombella, glavni tajnik sindikata UILM. "Ako ne uspije, neće biti reprize."

Novi premijer najavio je ambiciozni plan za svoje prve mjesece na vlasti, obećavši temeljitu reformu izbornog sustava i ustavnog poretka kako bi Italija u budućnosti imala stabilnije vlade te reforme tržišta rada, javne uprave i poreznog sustava.

Renzi, koji se na čelo Demokratske stranke (lijevi centar) popeo tek u prosincu, prisilio je prošli tjedan svojeg suparnika Enrica Lettu da podnese ostavku zbog spore provedbe gospodarskih reformi.

No, nestabilna koalicija s malom strankom desnog centra NCD o kojoj će ovisiti većina nije se promijenila. Čeka ga i podijeljeni parlament koji je teško kontrolirati.

Medijski komentatori i oporbeni političari ukazuju na sličnosti između stare i nove vlade - petero ministara ostalo je u kabinetu, a još jedan, Graziano Delrio, postao je podtajnik vlade i Renzijeva desna ruka.

Među njima nema Cecile Kyenge, prve talijanske crne ministrice, koja je u Lettinoj vladi bila zadužena za integraciju.

Nova ministrica vanjskih poslova je Federica Mogherini, Roberta Pinotti prva je ministrica obrane u povijesti zemlje, a ministar gospodarstva i financija je tehnokrat Pier Carlo Padoan, glavni ekonomist OECD-a, dok Angelino Alfano, čelnik NCD-a, ostaje ministrom unutarnjih poslova.

Ministricom industrije postala je Federica Guidi, a ministar rada Giuliano Poletti. Maria Elena Boschi, nova ministrica za ustavnu reformu i odnose s parlamentom, sa 33 godine najmlađa je članica vlade. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter