Italija: Racuni za vodu viši 300 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Italiji se vec više od 10 godina provodi privatizacija komunalnih tvrtki. Bivša komunalna poduzeca postala su dionicka društva u koja su vlasnici kapitala masno ulagali jer je dobit konstanta. U Trstu se svake godine objavljuju podaci o visini podijeljenih dividendi dionicarima bivšeg komunalnog poduzeca Acegas, današnjeg dionickog društva Acegas Spa.

Isto se dogodilo s komunalnom tvrtkom u Udinama Amga Multiservizi koja je privatizirana i posluje po nacelima dobiti. Bavi se opskrbom plinom i strujom, gradskim prijevozom, održavanjem trgova, ulica i zelenih površina, groblja, kanalizacije te odlaganjem smeca i ostalim.

Zadnja faza privatizacije odnosi se na opskrbu vodom, a sustavno se provodi u citavoj Italiji, trenutno najviše na jugu Poluotoka. Predsjednik tvrtke Amga Multiservizi Antonio Nonino tvrdi da je u gradovima poput Arezza ili Latine na jugu Italije zbog privatizacije porasla cijena kubika vode za cak tristo posto.

U razgovoru za tršcanski list Il Piccolo Nonino veli da je privatizacija privukla multinacionalne kompanije koje su preuzele opskrbu vodom i istisnule bivša komunalna poduzeca, koja se nakon privatizacije ne mogu mjeriti sa snažnijom konkurencijom.

Multinacionalne kompanije preuzele su opskrbu vodom u opcinama južne Italije te su zahvaljujuci spomenutom poskupljenju zaposlile profesionalce koji s karabinjerima ulaze u stanove i iskljucuju dotok vode domacinstvima koja nisu podmirila racune.

Pitanje je ozbiljno jer je voda prije no što je postala privatno vlasništvo pojedinaca bila javno dobro. Nonino veli da u toj situaciji i pravnoj nedorecenosti i nacelnici i gradonacelnici imaju vezane ruke te ne mogu ništa uciniti pored sistema koji štiti profitni interes.

U autonomnoj regiji Friuli-Venezia Giulia, koja ima posebne zakonske ovlasti, razmišlja se o usvajanju posebnog regionalnog zakona kojim bi se trebale ublažiti posljedice državnog zakona o privatizaciji vode.


Podijeli: Facebook Twiter