Italija: Prosvjed vozača kamiona, blokirane ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Diljem Italije u ponedjeljak su počeli prosvjedi vozača kamiona zbog poreza, a prosvjednici, okupljeni u sindikatu Transportounito, u pojedinim su mjestima blokirali ceste.

Vozači prosvjeduju zbog visokog poreza na benzin, ali i protiv liberalnih poteza talijanske vlade. U mnogim mjestima prosvjednici su zatvorili ceste, a blokirali su i autocestu Torino - Milano blizu pijemonteškog mjesta Carisio i zaustavili teretni promet. U Torinu su pak onemogućili pristup jednom velikom skladištu namirnica iz kojega se opskrbljuje cijeli Pijemont. Prosvjedi su se raširili i u okolici Verone.

Sindikat Transportounito, koji je organizirao prosvjede, broji 7.000 članova, a mediji pišu da je organizator zapravo mala, ali vrlo borbena manjina među vozačima. Gotovo polovica prosvjednika samostalni su prijevoznici.

Prosvjed je usmjeren protiv visokih troškova goriva, poskupljenja cestarina i troškova osiguranja. Litra benzina u Italiji košta oko 1,80 eura, a dizel je neznatno jeftiniji. Prijevoznici u Italiji snažno osjećaju posljedice krize. Slični prosvjedi dogodili su se i u siječnju 2012. godine, obuhvaćali su štrajkove i blokade cesta, proizvođač automobila Fiat morao je zaustaviti proizvodnju jer je ponestalo dijelova, a zbog prosvjeda su snažno porasle cijene voća i povrća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter