Italija: Prisegnula Gentilonijeva vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova talijanska vlada premijera Paola Gentilonija prisegnula je u ponedjeljak navečer čime je okončana jedna od najkraćih političkih kriza u povijesti republike, pet dana nakon ostavke Mattea Renzija.

Gentiloni je prije toga otkrio sastav šezdeset i prve talijanske vlade, koju bez iznenađenja sačinjava većina ministara iz Renzijeve ekipe, dok oporba upozorava da se radi o nastavku dosadašnje neuspješne politike.

Primopredaja vlasti počela je u 21 sat u srdačnom ozračju između Renzija (41) i Gentilonija (62). "Napravio sam najbolje što sam mogao da sastavim novu vladu u najkraćem roku, sukladno pozivu predsjednika republike i u interesu stabilnosti naših institucija", izjavio je ranije Paolo Gentiloni nakon što je sastav svoje vlade predstavio predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Novom predsjedniku vlade bi u utorak parlament trebao izglasati povjerenje. Gentiloni, koji je bio ministar vanjskih poslova u dosadašnjoj vladi Mattea Renzija, precizirao je da će njegov zamjenik na čelu talijanske diplomacije biti Angelino Alfano, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i bivša desna ruka Silvija Berlusconija.

Roberta Pinotti je i dalje ministrica obrane, Giuliano Poletti ministar rada, Dario Franceschini kulture, Beatrice Lorenzini zdravlja i Andrea Orlando pravosuđa. Marco Minniti, bivši državni tajnik za tajne službe, zamijenit će Alfana na mjestu ministra unutrašnjih poslova.

Maria-Elena Boshi, bivša ministrica reformi, vrlo bliska Renziju, "majka" ustavne reforme koju su Talijani masovno odbacili na referendumu 4. prosinca, ostaje u vladi na mjestu državne podtajnice u vladi. Ona zamjenjuje Lucu Lottija, koji je imenovan državnim tajnikom za sport. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter