Italija: Potvrđen zatvor azbestnom magnatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako Vrhovni sud za godinu dana potvrdi presudu, azbestni magnat Švicarac Stephan Schmideiny, vlasnik nekadašnje tvrtke Eternit, morat će odležati 18 godina u zatvoru zbog kaznenog djela višestrukog ubojstva.

Drugostupanjski sud u Torinu, gdje se od 2009. godine održava najveći europski proces za žrtve azbesta, potvrdio je prvostupanjsku presudu, čak je povisio zatvorsku kaznu sa 16 na 18 godina.

Uz to, Schmideiny će morati isplatiti odštetu od 30,9 milijuna eura općini Casale Monferrato gdje je djelovala njegova tvornica Eternit, te 20 milijuna eura regiji Piemonte u kojoj je dosad zbog posljedica rada s azbestom od raka preminulo više od 3.000 osoba, mahom radnika tvornica u Casale Monferratu, Cavagnolu i Bagnoli, te odštete obiteljima preminulih radnika. Procijenjeno je da će to ukupno iznositi oko 80 milijuna eura.

Odvjetnici će se žaliti kasacijskom sudu, no, prema dosadašnjim presudama, izgleda da će vlasnik Eternita odgovarati za smrt radnika u pogonima jer je utvrđeno, nizom dokaza, da je Schmideiny bio svjestan štetnosti dodira s azbestom i unatoč tome nije uveo u tvorničke pogone adekvatne mjere zaštite radnika.

Proces u Torinu praćen je s izuzetnim zanimanjem svugdje u Europi gdje su djelovale tvornice koje su koristile azbest; u Francuskoj se spremaju na sličan proces, kao i u Švicarskoj gdje su djelovale tvornice Eternita. Sud u Torinu bio je izuzetno oštar u izricanju kazne: mjesec dana prije presude umro je u Belgiji drugi optuženik barun Luis De Cartier, suvlasnik tvrtke Eternit, koji je u prvostupanjskoj presudi također osuđen na 16 godina zatvora.

Presuda u Torinu predstavlja presedan i prema procjenama talijanskih udruženja koje okupljaju članove obitelji žrtava azbesta, ona će pomoći svima u svim europskim državama u složenom postupku provođenja odštetnih parnica. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter