Italija: Po anketama ljevica i dalje ispred desnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koalicija lijevog centra na čelu s Pier Luigijem Bersanijem i dalje je vodeća politička opcija na izborima koji će se za dva tjedna održati u Italiji, ali posljednje ankete objavljene u petak pokazuju da je u stopu slijedi koalicija desnog centra Silvija Berlusconija, zbog čega analitičari predviđaju da će Bersani morati koalirati da bi preuzeo vlast, vjerojatno s odlazećim premijerom Marijem Montijem, javile su agencije.

Po talijanskom izbornom zakonu zabranjeno je objavljivati istraživanja javnog mnijenja 15 posljednjih dana prije izbora, što znači da su ankete objavljene u petak zadnje koje će birači moći vidjeti uoči izbora koji će se održati 24. i 25. veljače.

Sve su ankete još prije dva mjeseca ljevici davale prednost između 15 i 20 posto, ali je u međuvremenu Berlusconi uspio izvesti pravi pothvat i približiti se Bersaniju na razliku koja je tek nešto veća od uobičajene margine statističke greške. Nakon što se prednost lijeve koalicije, kako prenosi AFP, "otopila kao snijeg na suncu", desna koalicija u zbroju svih anketa objavljenih u petak zaostaje za njom oko četiri posto u prosjeku.

Instituti za ispitivanje javnog mnijenja ukazuju na činjenicu da se 30 - 35 posto ispitanih izjasnilo neodlučnima, što mi moglo imati golemi utjecaj na ishod izbora, ali i iskazuju uvjerenost da se odnos snaga neće mijenjati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter