Italija optužena za nebrigu za Pompeje

Pompeji
Pompeji

Italija je u zadnje vrijeme suočena s optužbama za nebrigu oko održavanja Pompeja, jedne od najvrednijih svjetskih baština očuvane dvije tisuće godina, koji su se počeli urušavati.

U ponedjeljak je uprava zadužena za Pompeje objavila da se dio zida urušio na jednoj od glavnih ulica Pompeja nakon više tjedana snažnih kiša i vjetrova, a sa zida "Kuće male fontane" otpao je gips.

Zbog niza urušavanja tijekom proteklih mjesec dana u Pompejima, talijanski su mediji mjesec studeni proglasili crnim za taj drevni grad. Pompeji su bili očuvani pod pepelom vulkanske erupcije koja je izbila 79. godine nove ere, a otkriveni su u 18. stoljeću kada su dali uvida u to kako je izgledao svakodnevni život u rimsko doba.

Europska unija pokrenula je program obnove Pompeja vrijedan 105 milijuna eura u veljači ove godine, no radovi su tek započeli jer se ponude tvrtki za obnovu još proučavaju.

Proglašenje potrebe hitne sanacije Pompeja prije pet godina nije urodilo njegovom zaštitom jer su se pojavile optužbe da se sredstva preusmjeravaju mafiji te su pokradena ili zloupotrijebljena.

Međunarodnu je reakciju tek 2010. izazvalo urušavanje "Kuće gladijatora" ukrašene freskama.

Talijansko udruženje arheologa izrazilo je žaljenje i ljutnju zbog posljednjeg slučaja urušavanja i kritiziralo je vladu zbog toga što nije odredila osobu koja će voditi obnovu.

"To je neprihvatljiva odgoda. Ako je kultura u Italiji prioritet, moramo početi s Pompejima koji su uništeni stalnim urušavanjima izazvanima prije svega lošim održavanjem", navela je udruga u priopćenju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter