Italija odala pocast sucu Giovanniju Falconeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 20. godišnjicu ubojstva protumafijaškog suca Giovannija Falconea talijanski premijer Mario Monti pozvao je zemlju u bespoštednu borbu protiv mafije na komemoraciji održanoj u srijedu u Palermu.

- Citava se zemlja mora ukljuciti u borbu protiv mafije. Cosu nostru ne smije se pobijediti samo u Palermu , Ndranghetu samo u Kalabriji ili Camorru samo u Napulju, rekao je Monti.

Premijer je svecano otvorio mramorni spomenik za 200 žrtava mafije, predstavnika sindikata, boraca protiv mafije u parku sjecanja uredenom na poljoprivrednom zemljištu oduzetom mafijaškom bossu Micheleu Grecu (umro 2008.) koji je bio u samome vrhu Cose nostre.

Italija je u sklopu borbe protiv mafije donijela poseban zakon o pljenidbi mafijaških posjeda i imovine.

Protumafijaški državni odvjetnik Pietro Grasso kazao je da zemlja na sjecanju gradi svoju buducnost u govoru pred 2.600 mladih ljudi koji su brodovima zakonitosti doplovili do Palerma.

Na cesti od zracne luke do središta Palerma mafija je 23. svibnja 1992. aktivirala 500 kilograma eksploziva i raznijela vozilo suca Falconea u kojem su poginuli i njegova supruga i trojica tjelohranitelja.

Palermo se atentata prisjeca brojnim manifestacijama, takoder i u spomen na Falconeova kolegu Paola Borsellina, ubijenog 19. srpnja 1992.

Pocast je odao i predsjednik Republike Giorgio Napolitano, a govore su talijanski dužnosnici održali u dvorani-bunkeru zatvora Ucciardone u Palermu, mjestu velikog sudenja Cosi nostri od veljace 1986. do prosinca 1987. U tom procesu je bilo 475 optuženih i zatraženo je više od 1.000 godina zatvora te je dosudeno 19 kazni doživotnog zatvora.

Naredbodavci ubojstava, šef Cose nostre Toto Riina kao i izvršitelji napada, uhiceni su i osudeni, ali se sumnja da su u uroti sudjelovali i krugovi povezani s državom i talijanskim tajnim službama.


Podijeli: Facebook Twiter