Italija: Napolitano ponovno kandidat za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti krug talijanskih predsjednickih izbora propao je u subotu jer niti jedan kandidat nije uspio dobiti potrebna 504 glasa, kao što se i predvidalo od pocetka izbora.

Veliki broj listica, 462 od 1.007 elektora, bio je nevažeci ili neispunjen. Glavni kandidat, strucnjak za ustavno pravo Stefano Rodota, kojeg je predložio Pokret pet zvijezda (M5S), dobio je samo 210 glasova. Dvije talijanske stranke - Demokratska stranka (PD) Piera Luigija Bersanija i Narod sloboda (PDL) Silvija Berlusconija - vršile su pritisak na predsjednika države Giorgia Napolitana da prihvati novi mandat i tako otvori put izlasku iz slijepe ulice.

Napolitano (87) pristao je u subotu kandidirati se za drugi predsjednicki mandat, "iz osjecaja odgovornosti prema narodu", navodi se u službenom priopcenju iz predsjednicke palace.

"Smatram svojom dužnošcu staviti se na raspolaganje, kao što se to od mene tražilo", objasnio je Napolitano.

"Ne mogu uzmaknuti pred osjecajem odgovornosti prema naciji i vjerujem da ce to potaknuti odgovarajuce preuzimanje odgovornosti politickih stranaka koje su do sada sprjecavale izbor predsjednika i formiranje vlade", rekao je on.

Napolitano, prvi talijanski predsjednik zamoljen za drugi mandat, do sada je zbog poodmakle dobi više puta odbacivao tu mogucnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter