Italija namjerava smanjiti broj parlamentaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski je senat sredinom tjedna odobrio prijedlog izmjene ustava kojom bi se temeljito promijenio parlamentarni sustav u toj zemlji, a kojim se izmedu ostaloga predvida smanjenje broja zastupnika u parlamentu.

Prema prijedlogu, broj zastupnika smanjio bi se za 20 posto. To znaci da bi talijanski parlament umjesto dosadašnjih 630 ubuduce brojao 508 clanova, od cega bi osam birali Talijani u iseljeništvu.

Osim toga, smanjila bi se dobna granica za izbor u parlament. Talijanski izborni sustav sadrži rijetku odredbu da se u parlament može birati osoba koja ima navršenih 25 godina. Ta bi se granica sada snizila na 21 godinu.

Senat ce odlucivati i o drugom dijelu reformi, prema kojemu bi se smanjio i broj senatora i to sa sadašnjih 315 na 254. Dobna granica za izbor u senat, koja je sada 40 godina, snizila bi se pa bi Talijani mogli biti birani u senat vec s navršenih 35 godina.

Iz svake talijanske regije birat ce se najmanje pet senatora, a senat ce odlucivati o pitanjima regionalne i lokalne politike.

Prema novim odredbama, talijanska ce vlada moci uputiti u zakonsku proceduru prijedlog po hitnom postupku, što do sada nije bio slucaj, a zastupnicki dom bi morao unutar odredenog vremenskog razdoblja razmotriti zakonski prijedlog i o njemu odluciti.

Smanjenje broja zastupnika u Italiji je aktualna tema vec godinama, a ocekuje se da ce se na taj nacin omoguciti ucinkovit rad talijanskog dvodomnog parlamenta. (Hina/APA)


Podijeli: Facebook Twiter