Italija kroz svoj autorski film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odjel za studij na talijanskom jeziku Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli i Talijanska unija iz Rijeke u suradnji s Gradom i Zajednicom Talijana Vodnjan u utorak u 18 sati prireduju program "Italija kroz svoj autorski film" u vodnjanskoj palaci Bradamante, a rijec je o projekciji filma "Gli amici del Bar Margherita" Pupija Avatija uz prethodno uvodno predstavljanje Roberta Nepotija, talijanskog filmskog kriticara i profesora pri tršcanskom sveucilištu.

Tim je povodom održana konferencija za novinare na kojoj je taj program i predstojece aktivnosti Odjela za studij na talijanskom jeziku najavila dr. Elis Deghenghi Olujic, procelnica Odjela i predstojnica Katedre za talijanski jezik i književnost.

- Nastavak je to vec zapocete filmske smotre koja je bila i dijelom posljednjih pokroviteljstava Fulvija Rustica, generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, a Odjel za studij na talijanskom jeziku ostvaruje je uz potporu Vodnjana i Talijanske unije, rekla je Deghenghi Olujic te istaknula i pomoc lektorica pri Odjelu Marilene Asdrubali i Terese Bin, kao i Marianne Jelicich Buic.

Najavila je i da ce Roberto Nepoti, jedan od, prema njezinim rijecima, kljucnih imena talijanske filmske kritike i suradnik lista La Repubblica, održati predavanje posveceno talijanskoj kinematografiji s posebnim osvrtom na neorealizam.

Posebno je istaknula važnost suradnje i komunikacije Odjela za studij na talijanskom jeziku i zajednica Talijana u Istri, kao i onu s kolegama srodnih studija u Italiji kroz redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti. One posvecene filmu, saznajemo, nastavit ce se i u veljaci i ožujku, za kada je predviden i program posvecen Pier Paolu Pasoliniju.

- U mjesecu njegova rodenja priredujemo izložbu fotografija, a svojevrsni je to nastavak sjecanja na ovog intelektualca koji je ostavio dubok trag u talijanskoj kulturi dvadesetog stoljeca, istaknula je Deghenghi Olujic te podsjetila na prošlogodišnje obilježavanje 35 godina od njegove smrti, kao i na Pasolinijevu vezu s Julijskom krajinom, kamo pripada po majcinoj liniji.


Podijeli: Facebook Twiter