Italija: Katolička crkva najmoćniji broker

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanske prilike u vezi naplaćivanja poreza na nekretnine u vlasništvu Crkve, odnosno crkvenih institucija izuzetno su složene. Tijekom prosinca ove godine bit će definirane sve zakonske zavrzlame oko sistema naplaćivanja poreza Crkvi, koji Talijani nazivaju IMU, a suština problema ostaje ista: do koje granice seže "no-profit" priroda crkvenih institucija, odnosno kada neprofitabilna aktivnost postaje komercijalna?

Crkva u Italiji raspolaže mrežom od 8.779 školskih ustanova, od vrtića do sveučilišnih središta, u vlasništvu je Crkve 4.712 zdravstvenih i socijalnih ustanova, od jaslica do velikih bolničkih centara. Cijeli je taj sustav do nedavno bio oslobođen plaćanja poreza na nekretnine.

Kada su škole u pitanju, nova pravila vlade Marija Montija korak su do radikalne promjene u sistemu, ali tek korak jer po nekima zakon koji će stupiti na snagu 8. prosinca ostavlja prostor za nove oblike popusta Crkvi. U biti, odredba koja kaže da se školske ustanove oslobađaju plaćanja poreza ukoliko nude besplatne usluge ili pak uz cijenu usluge kojom će se pokriti tek djelić troškova i koja ne smije u svakom slučaju prelaziti granicu polovice vrijednosti prosječnih cijena na tržištu za mnoge predstavlja novi vid pomoći Crkvi.

S druge strane, Vatikan je oštro prosvjedovao protiv takvog zakona, vele crkveni čelnici da će novi porezni namet upropastiti školski i zdravstveni sustav pod okriljem Crkve; prijete otpuštanjem 200.000 djelatnika. Kažu u Vatikanu da nova pravila ugrožavaju, među ostalim, opstojnost predškolskog sustava koji opslužuje više od 600.000 djece predškolskog uzrasta. 

Gdje i kako postaviti granicu između milosrdne i tržišne komercijalne aktivnosti unutar složene institucije kao što je Crkva?

Dvadeset posto nekretnina u Italiji pripada Crkvi, radi se o ogromnom bogatstvu. Zanimljivo, u Rimu svake godine oko deset tisuća oporuka piše se u korist crkvenih institucija. Crkva je prema međunarodnim istraživanjima jedna od najmoćnijih brokera na svjetskom turističkom tržištu, upravlja s prometom od oko četrdeset milijuna turista koji koriste crkvene smještajne usluge. (Piše Elio VELAN; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter