Italija izglasala političku neizvjesnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema još nepotpunim podacima Italija se nakon dvodnevnog izbornog maratona sprema na razdoblje teške političke neizvjesnosti. Ono što su gotovo sva istraživanja javnog mnijenja najavljivala u zadnja dva mjeseca, pobjeda koalicije lijevog centra i značajni politički preokret nije se dogodilo. Koalicija desnog centra predvođena neuništivim Silvijom Berlusconijem uspjela je preokrenuti političku situaciju naglavce.

Tijekom izborne kampanje Berlusconi je svoju koaliciju podigao s početnih 12 posto glasova na nevjerojatnih 30 posto. Prema još nepotpunim podacima, njegova koalicija pobijedila je u najvećim talijanskim regijama: u Lombardiji, Venetu, Siciliji, Campaniji, Piemonteu, i u nama susjednoj regiji Friuli Venezia Giulia. S obzirom na to da se mjesta u Senatu dijele po regionalnom ključu to konkretno znači da će koalicija desnog centra zavladati Gornjim domom parlamenta - Senatom, a prema preliminarnim rezultatima lijevoj koaliciji pripast će Donji dom. To će Italiju dovesti do vrlo nestabilne vlade i neizvjesne političke budućnosti.

Prema posljednjim objavljenim podacima koaliciji desnog centra trebalo bi pripasti113 mjesta, koaliciji lijevog centra 105 mjesta, a Grillovom pokretu M5S (Movimento 5 Stelle) 63 mjesta dok bi Montijeva stranka dobila 20 mjesta u Senatu.

Prema prvim projekcijama stanje u Donjem domu pokazuje blagu prednost koalicije lijevog centra sa 31,6 posto, slijedi Berlusconijeva koalicija s 27 posto. osvojio je u Donjem domu, prema neslužbenim podacima, 25,6 posto. Ako se pogleda na rezultate pojedinačnih stranaka, Pokret M5S bivšeg komičara Beppea Grilla dobio je najveći postotak glasova Talijana te s osvojenih 26,5 posto glasova postao najjača stranka Italije. Bersanijeva Demokratska stranka dobila je 24,6 posto, a Berlusconijeva Stranka sloboda 21,2 posto. Dakako radi se o parcijalnim rezultatima koji međutim pokazuju da je Grillov pokret napravio pravo čudo. Prema tim parcijalnim rezultatima koalicija lijevog centra trebala bi u donjem zastupničkom domu dobiti 340 zastupničkih mjesta, 212 mjesta išlo bi Berlusconiju, 111 mjesta pokretu M5S i 45 zastupničkih mjesta Mariju Montiju.

Stranka koju je oformio talijanski premjer Mario Monti dobila je povjerenje oko deset posto talijanskog biračkog tijela, daleko manje od Montijevih očekivanja. Iskusni političari poput Pier Ferdinanda Casinija i Gianfranca Finija koji su poduprijeli Montijev program naprosto su pometeni s talijanske političke karte. Izvan parlamenta ostat će i bivši istražni sudac Antonio Di Pietro i svi lideri krajnje ljevice koji su se okupili oko kontroverznog suca Antonia Ingroie. Koalicija lijevog centra najvjerojatnije će pobijediti u Donjem domu parlamenta, no stanje u Gornjem domu već sad pokazuje da Italiju očekuje razdoblje jakih političkih tenzija i nestabilnosti slična onom u Grčkoj koja je morala ponoviti izbore. (Piše Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter