Italija - Hrvatska 1:1, Mandžukic spasio bod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbornik Slaven Bilic bio je ponosan na to što se Hrvatska u ogledu s Italijom u drugom poluvremenu vratila iz rezultatskog zaostatka, ali i ljut na engleskog suca. Bilic je poslije utamice najprije morao objasniti zašto je Hrvatska u prvom dijelu igrala podredenu ulogu.

- To je normalan rasplet situacije kad se sastanu dvije vrhunske momcadi. Svaka ima svoje dionice. U prvom poluvremenu smo bili malo impresionirani. Žurili smo previše doci što prije do vrata, a to nam je donijelo premalo igraca u završnici. Tijekom odmora promijenili smo sustav igre u 4-2-3-1, Modrica sam gurnuo na Pirla, a Rakitica više u sredinu i to je bio pun pogodak, promijenio se odnos snaga na terenu. Odlicno je reagirao i Pranjic, jer smo njegovim ulaskom postali puno opasniji. U nastavku smo bili bliži pobjedi, ali meni je važnije da smo pokazali karakter, snagu, volju i što je najvažnije - kvalitetu.

Talijanski izbornik priznao je da mu momcad pada nakon sat vremena igre, a Hrvatska tada postaje najjaca.

- Mi smo odlicno pripremljeni. Izvukli smo neke pouke od prije cetiri godine, neke smo stvari modificirali i zato tjelesno izgledamo dobro. Talijani su sami priznali da smo tjelesno jaca momcad od njih. Medutim, mi se zato daleko više psihicki praznimo i na tome smo jako puno radili u pripremi ove utakmice.

Prolaz u cetvrtfinale tražit cemo protiv najtežeg moguceg suparnika - Španjolske.

Hrvatska i Italija sinoc su u Poznanju podijelile bodove, odigravši 1:1 u drugom kolu skupine C Europskog nogometnog prvenstva. Talijani su poveli u 39. minuti pogotkom Andree Pirla iz majstorski izvedenog slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, bod Hrvatskoj spasio je Mario Mandžukic u 72. minuti, udarcem iz blizine. Azzurri su dominirali u prvom poluvremenu, mogli su voditi i s vecom razlikom, situacija na terenu nije izgledala dobro za Bilicevu momcad.

U nastavku je Hrvatska morala krenuti u napad, nije više bilo kalkuliranja, rizik se isplatio, stiglo je željeno izjednacenje. Ponovo je, kao i protiv Irske, junak bio Mandžukic, koji je ostao na vrhu ljestvice strijelaca Eura s tri pogotka. Hrvatska je zadržala vodstvo u skupini C, ali cetiri boda još ne jamce prolaz, trebat ce u posljednjem kolu ostati neporažen protiv Španjolske. Talijani su, pak, i u drugom susretu ostali bez pobjede, s dva boda na kontu imaju imperativ pobjede protiv Iraca u posljednjem kolu.

Izabranici Slavena Bilica su iz prve utakmice protiv Iraca donijeli tri boda, Azzurri su u prvom nastupu remizirali s braniteljima naslova Španjolcima.

Oba izbornika, Bilic i Cesare Prandelli, odlucili su se za iste sastave kao u prethodnim dvobojima, ocito zadovoljni izvedbama svojih momcadi. Za razliku od utakmice Hrvatska – Irska kada je Miejski bio rasprodan, ogled »vatrenih« i 'azzurra' nažalost, nije uspio posve napuniti stadion u Poznanju. Možda i više od tisucu mjesta ostalo je praznih, a najviše rupa bilo je na talijanskim sektorima. Na tribinama je bilo svega par tisuca talijanskih navijaca, dok je »kockastih« bilo više od 10.000, pa je hrvatska reprezentacija imala osjecaj kao da igra u nekom od naših gradova. Utakmicu gleda oko 37.000 gledatelja.

Tijek utakmice:

90' Umjesto Mandžukica ušao je Niko Kranjcar

83' Izbornici su se odlucili za nove zamjene. Umjesto Jelavica u reprezentaciju Hrvatske ušao je Eduardo, dok je u talijanskoj reprezentaciji Caccano izašao a ušao je Gionvinco.

72' Mandžukic je zabio gol. Hrvatska je izjednacila! Ivan Strinic ubacio je loptu s lijevoga boka, a Mario Mandžukic majstorski primio loptu izmedu talijanskih stopera i uz pomoc vratnice matirao nemocnog vratara Buffona.

69' I talijanski izbornik se odlucio na promjenu. Umjesto Balotellija u igru je ušao Di Natale

68' Prva izmjena u hrvatskoj reprezentaciji. Umjesto Perišica u igru je ušao Pranjic

55' Hrvatski navijaci na travnjak su ubacili nekoliko upaljenih baklji, koje su uklonjene nakon kratkotrajnog prekida uz zvižduke ostatka navijaca na stadionu.

49' Luka Modric zakljucio je hrvatsku polukontru udarcem s 20 metara. Lopta je otišla preko gola.

Nakon prvog poluvremena Italija vodi s 1:0.


39' Italija je povela 1-0. Strijelac je Andrea Pirlo. Izveo je slobodan udarac iskosa s 20-ak metara. Lopta je pretjela živi zid, a vratar Stipe Pletikosa je samo stigao skrenuti u svoj donji desni kut.

37' Stipe Pletikosa u dva navrata je spasio svoju mrežu ispred Claudia Marchisija. Veznjak Italije je izašao sam pred njega na dodavanje Antonio Cassana, ali ga iz dva pokušaja nije uspio savladati.

33' »Azzurri« opet prijete. Antonio Cassano je iskosa izašao pred Pletikosu, ali je poslao loptu kraj gola.

20' »Kockasti« su uzaludno tražili najstrožu kaznu nakon duela Jelavica i Chiellinija. Tridesetak sekundi kasnije Jelavic je zamalo zakasnio na prizeman Mandžukicev ubacaj u visini prve stative.

15' Prva hrvatska prijetnja. Ivan Strinic je prošao lijevim bokom i ubacio loptu na koju je zamalo glavom bio kratak Mario Mandužic. U nastavku akcije uzvracaju »azzurri« preko Maria Balottelija ciji udarac s 18 metara brani Pletikosa.

11' Claudio Marchisio zakljucio je talijansku polukontru udarcem s 18 metara. Stipe Pletikosa se dobro protegnuo, ali nije dodirnuo loptu koja je otišla zamalo iznad grede. Prethodno je loptu izgubio Ivan Strinic. Hrvatska ima problema u igri prema naprijed. Mario Mandžukic striktno pokriva Andreu Pirla u trenucima kada Talijani grade svoje napade.

3' Prva prilika na utakmici. Talijanski napadac Mario Balotteli je pucao iz okreta s 12 metara, a lopta fijuknula kraj desne Pletikosine vratnice.

Sastavi:

HRVATSKA
: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic, Modric, Perišic - Jelavic, Mandžukic.

ITALIJA
: Buffon - Maggio, Chiellini, Bonucci - Motta, Marchisio, Giaccherini, De Rossi, Pirlo - Balotelli, Cassano. (NL, foto Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter