Italija: Dozlogrdilo kamiondžijama, ribarima...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon desetodnevne blokade svih važnih prometnica na Siciliji, prosvjed vozaca kamiona proširio se na cijelu Italiju, sve do sjevera. Uz kamiondžije na Siciliji i na Sardiniji prosvjedu su se pridružili poljoprivrednici i stocari, dok diljem Italije raste negodovanje ribara koji su u srijedu pred zgradom parlamenta u Rimu uprilicili masovni prosvjed koji je kulminirao i sukobom s policijom.

Razlozi pobune su svugdje isti: povecanje troškova poslovanja, vrtoglavi porast cijene goriva i prometovanja autocestama te nova pravila poslovanja koja je nametnula Europska komisija.

Blokada kamiona paralizirala je opskrbu namirnicama i gorivom diljem poluotoka, što je u nekim regijama na jugu rezultiralo skokom cijena voca i povrca od cak 200 posto. U vecini benzinskih crpki u dva najveca talijanska otoka rezervoari su prazni pa je opskrba onemogucena.

Blokada ceste polucila je i niz ekscesnih situacija: došlo je do fizickih obracuna i do teških prometnih nesreca. Kod Astija je jedan prosvjednik poginuo kada ga je njemacki kamion koji je pokušao zaobici blokadu zgnjecio.

Kod naših susjeda registrirano je 114.000 prijevoznickih poduzeca, a 44 posto tih poduzeca cine pojedinci radnici-poduzetnici koji posluju s jednim kamionom. Porast cijene goriva bacio ih je na koljena i dodatno otežao poslovanje buduci da su suoceni sa sve žešcom konkurencijom vozaca koji dolaze s istoka, iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Rusije (u tim zemljama je cijena goriva daleko niža, kao i cijena radne snage).

U istoj situaciji su i talijanski ribari koji uz povecane cijene goriva moraju trpjeti i nova pravila koja dolaze iz Bruxellesa i koja jednostavno izjednacavaju mediteranske ribarske prilike s onima na Sjevernom moru.

Inace, liberalizacija u poslovanju posebnih kategorija izazvala je prosvjede taksista, odvjetnika, vlasnika ljekarni i vlasnika i benzinskih crpki. Mali vlasnici benzinskih crpki pripremaju desetodnevni štrajk, dok ce vlasnici ljekarni prosvjedovati 1. veljace.

Vladine mjere pogodile su i radnike talijanskih željeznica, koji za sutra najavljuju veliki 24-satni štrajk.

Talijanski premijer Mario Monti u srijedu je zastupnicima parlamenta podnio referat o radu vlade i rezultatima široke i teške reforme uoci sastanka predsjednika vlada EU-a koji ce se održati iduci tjedan. Monti brani svoju politiku, govori o nužnim reformama liberalizacije gospodarskog sustava, tvrdi da ce to na duži rok poluciti rast gospodarstva, no trenutno je zemlja u fazi recesije i gospodarske prilike postaju sve teže. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter