Italija: Dan žalosti, prestala potraga za nestalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog jakog juga, obustavljena je potraga za nestalima u brodolomu koji se dogodio pred talijanskim otokom Lampedusa. Od oko 500 putnika na brodu, spašeno je njih 155. Dosad su pronađena tijela 111 stradalih imigranata, a za ostalima se još traga. Riječ je jednoj od najtežih tragedija na moru od kraja Drugog svjetskog rata.

Danas je u Italiji bio dan nacionalne žalosti, a u svim školama počeo je minutom šutnje u spomen na žrtve brodoloma. Sud u Agrigentu pokrenuo je istragu, a talijanska politika započela raspravu o nužnosti promjene zakona (Bossi-Fini) koji regulira odnos države prema imigrantima. Tajnik lijeve stranke Partito democratico Guglielmo Epifani rekao je da je sadašnji zakon koncipiran pod utjecajem  straha od imigranata. "Strah je pokretač tih zakonskih normi koje mi, nakon ovog događaja, moramo promijeniti“.

Tragedija u Lampedusi obilježila je i Papin posjet crkvi svetog Franje Asiškog u Assisiju. Papa je napao licemjernost današnjeg društva koji se priklonio novcu i materijalnom svijetu. U talijanskom parlamentu održana je oštra rasprava u kojoj je opozicija napala vladu i zatražila hitnu promjenu zakona o imigraciji. Potpredsjednik vlade predložio je kandidaturu stanovnika otoka Lampedusa za Nobelovu nagradu za mir i zatražio podršku Europske unije za tu kandidaturu. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter