Italija će pojačati patrole na Mediteranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija će pojačati pomorske i zračne patrole na jugu Sredozemlja kako bi pokušala spriječiti nove brodolome poput onih u kojima su ovoga mjeseca poginule stotine imigranata iz Afrike.

Talijanski premijer Enrico Letta u subotu je najavo da će južno od Sicilije, gdje su ove godine doplovile desetine tisuća imigranta u nepouzdanim i pretrpanim brodovima, pojačati zračne i pomorske patrole. "Namjeravamo utrostručiti našu nazočnost i u pogledu ljudstva i u pogledu sredstava na južnom Sredozemlju, u vojno-humanitarnoj misiji koju je nužnom učinila činjenica da Libija trenutno ne funkcionira kao država", rekao je ministar obrane Mario Mauro listu Avvenire.

On je rekao da se operativne i financijske pojedinosti operacije razrađuju te da bi u nju mogao biti uključen veći broj ophodnih brodova ili moćnijih brodova s većim mogućnostima nadzora. "Trebamo snažniju akciju kako bismo spriječli brodolome na otvorenom moru", rekao je Mauro listu.

Talijanski mediji izvijestili su da bi se za nalaženje brodova u nevolji mogle koristiti i bespilotne letjelice iz baze na Siciliji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter