Italija: Bossi predao Sjevernu ligu Maroniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova u vladi Silvija Berlusconija, Roberto Maroni, izabran je u nedjelju za predsjednika Sjeverne lige, na dužnost koju je dosad obnašao povijesni voda i utemeljitelj stranke Umberto Bossi, koji sada postaje njezin pocasni predsjednik.

Maroni je bio jedini kandidat, a izabran je na saboru stranke u Assagu blizu Milana. U govoru je pokušao vratiti nadu aktivistima obecanjem da ce "nastaviti praviti reda" u stranci.

Sjeverna liga od sijecnja je upletena u niz skandala zbog pronevjere novca koji država dodjeljuje svim politickim strankama ovisno o njihovim izbornim rezultatima. Istraga se proširila i na Bossija koji je optužen da je novcem iz stranacke blagajne financirao osobne potrebe: obnovu kuca, rad škole, unajmljivanje luksuznih automobila pa cak i zubarske usluge.

Bossi je, predajuci dužnost, rekao da je ostavkom koju je podnio u travnju, htio "sprijeciti uništenje Lige" i da je sada "dijete u rukama" novog predsjednika nakon cega je zaplakao za govornicom.

Populisticka Sjeverna liga, koja zagovara otcjepljenje bogatog talijanskog sjevera, više od deset godina bila je glavni saveznik Silivija Berlusconija, a nakon njegove ostavke u studenom postala je najveca oporbena stanka tehnokratskoj vladi premijera Marija Montija.

Govoreci o siromašnom jugu Italije, Maroni je ocijenio kako i sjever ima "svoju Grcku koja ga guši, Grcku kojoj smo uvijek pomagali. Došao je cas da kažemo 'dosta'". Istim tonom kazao je da treba "stvoriti novu Europu", u protivnom je "bolje izaci iz eurozone".


Podijeli: Facebook Twiter