Italija: Bivši blagajnik ukrao ljevici 13 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rimsko tužiteljstvo i financijska policija otkrili su nakon dvomjesecne istrage aferu koja potvrduje dobro poznatu ljubav politicara prema nekretninama i gotovini. Skandal je duboko potresao talijansku Demokratsku stranku (PD) i bivšu stranku Margheritu (koja je kasnije prerasla u PD).

Pomocni tužitelj Alberto Caperna je naime pokrenuo istragu o PD-ovom senatoru Luigiju Lusiju zbog sumnje da je ilegalno prisvojio novac s racuna Margherite u razdoblju od 2008. i 2011. Senator Luigi Lusi je priznao da je podigao cak 13 milijuna eura sa stranackog racuna "za svoje privatne potrebe i nekretnine", kako piše list La Repubblica.

Lusi je ujedno obecao da ce vratiti sav ukradeni novac u kratkom roku. No, Lusijevo priznanje nije dovoljno da se zatvori istraga, jer ostaje nejasno kako nitko iz bivše Margherite, posebno bivši stranacki tajnik Francesco Rutelli, nije uocio sumnjive transakcije i nestanak novca.

Za kampanju nije bilo novca

PD-ov zastupnik Andrea Orlando porucio je da Luigi Lusi treba hitno podnijeti ostavku na mjesto senatora. PD-ov senator i bivši dužnosnik Margherite Marco Stradiotto prisjetio se za Repubblicu da je u doba predizborne kampanje nedostajalo novca.

"Tijekom 2006. Prodijevu kampanju vodili smo s ogranicenim sredstvima upravo zato što je Lusi zatvorio novcanik tvrdeci da cemo pobijediti svejedno. Da smo organizirali agresivniju kampanju, bili bismo pobijedili umjesto postizanja tijesnog rezultata. Novac u stranci treba biti iskorišten za vodenje politike", porucio je Stradiotto.

Naime, na spomenuti racun Margherite sve do 2008. je stizao javni novac, a pristup novcu je uz Lusija imao tadašnji tajnik stranke Rutelli.

Razotkrivanje afere pocinje u studenome prošle godine. Banka Italije upozorila je naime na sumnjive transakcije s tekuceg racuna stranke "Demokracija i sloboda - Margherita", koja se 2007. pripojila PD-u, ali koja je do danas opstala kao fondacija te ima svoj racun. Te su se transakcije odnosile na prilicno velike iznose, ako se uzme u obzir da je racun pripadao stranci koja više nije postojala.

Od sijecnja 2008. do kolovoza 2011. zabilježeno je naime 90 isplata s tog racuna, u vrijednosti od ukupno 12 milijuna i 961 tisuca eura.

Kupio nekretninu i financirao suprugu

Pokazalo se da je tvrtka T. T. T. srl. kojoj je uplaceno skoro 13 milijuna eura izravno u vlasništvu Luigija Lusija, koji je po profesiji odvjetnik koji se bavi kaznenim pravom, specijaliziran za poslovne ugovore i nekretnine. Tako je T. T. T. srl., savjetodavna tvrtka u službi raspuštene Margherite zapravo "smokvin list" koji prikriva transfer novca s racuna kojem je Lusi administrator na racun kojem je on vlasnik.

Otkriveno je da se tvrtka bavi nekretninama, te je svojevremeno kupila jednu luksuznu nekretninu u Rimu za 1,9 milijuna eura, te uplatila 1,86 milijuna i 2,81 milijuna eura tvrtki Paradiso Immobiliare.

Cak 119 tisuca eura je pak T. T. T. srl. uplatila kanadskom arhitektonskom studiju Giannone-Petricone kojem je suvlasnik Lusijeva supruga Pina Petricone.


Podijeli: Facebook Twiter