Italija: Bersani odbacio mogućnost "velike koalicije"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski lijevi centar neće sastaviti "veliku koaliciju" s desnim centrom bivšeg premijera Silvija Berlusconija, rekao je u petak čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani nakon parlamentarnih izbora održanih ranije ovaj tjedan, na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

"Želim vrlo jasno reći: ideja velike koalicije ne postoji i nikada neće postojati", rekao je Bersani u razgovoru za list La Repubblicu.

Na izborima 24. i 25. veljače nijedna politička skupina nije osvojila dovoljnu većinu za sastavljanje vlade, a Pokret 5 zvjezdica komičara Beppea Grilla, čiji je program borba protiv "političkog establišmenta", osvojio je četvrtinu glasova.

Bersanijeva koalicija lijevog centra osvojila je većinu u donjem domu parlamenta, ali ne i u Senatu. Bersani je rekao da će na predstojećim konzultacijama kod predsjednika Giorgia Napolitana predstaviti program vlade svoje koalicije koju bi sam vodio.

Upitan bi li ta vlada bila manjinska, Bersani je odgovorio: "Zovite je kako hoćete. Za mene je to vlada promjena". Nije želio izravno odgovoriti na pitanje o budućoj ulozi Grillova Pokreta 5 zvjezdica, koji je ranije rekao da neće stvarati savezništva ni s jednom od tradicionalnih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter