Italija: Appleu 900 tisuca eura kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska agencija za suzbijanje monopola kaznila je americku informaticku tvrtku Apple zato što nije primjenjivala pravilo o dvogodišnjemu jamstvu na racun prodavaca, priopcila je ta agencija u utorak.

Prodajna mjesta i internetske stranice Applea nisu odgovarajuce obavijestile potrošace o njihovom pravu na besplatnu dvogodišnju tehnicku potporu kako je predvideno zakonom o potrošacima, priopcila je agencija za nadzor konkurencije i tržišta (AGCM).

Informacije koje je objavljivao Apple poticale su potrošace da uz nadoplatu potpišu dodatni ugovor koji dijelom pokriva po zakonu besplatno jamstvo, istice agencija koja je naredila Appleu da njezinu odluku objavi na svojoj internetskoj stranici.

Apple mora prekinuti s takvom nepoštenom poslovnom praksom na trošak potrošaca i obavijestiti AGCM o provedbi njegove odluke.

Apple u roku od 90 dana mora promijeniti uvjete prodaje svojeg jamstva pod nazivom "Apple Care Protection Plan" umetanjem informacija o dvogodišnjemu osnovnom, besplatnom jamstvu.


Podijeli: Facebook Twiter