Italija: Antipedofilski certifikat stvorio pomutnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slijedom direktive Europske Unije u Italiji je u ponedjeljak stupio na snagu zakon koji ima za cilj zaštitu maloljetnika od sve češćih pedofilskih nasrtaja. Prema odredbama zakona, pri svakom sklapanju ugovora o radu na radnim mjestima gdje zaposlenik dolazi u neposredan kontakt s maloljetnikom poslodavac je dužan pribaviti od nadležnih sudskih organa uvjerenje kojim se potvrđuje da radnik nije prethodno kažnjavan.

"Antipedofilski certifikat" stvorio je popriličnu pomutnju u javnosti, stvorile su se prve kolone u talijanskim prefekturama jer zapošljavanje radnika bez certifikata podrazumijeva masne globe za poslodavce i to od 10 do 15 tisuća eura. Nadležnim organima javili su se direktori osnovnih škola i vrtića tražeći objašnjenja oko pozicije već zaposlenih radnika i dobili odgovor da zakon nema retroaktivnu snagu. Talijanska vlada je pojasnila da su izuzeti od zakona i svi odrasli koji djeluju u okviru raznih udruga nudeći dobrovoljni rad.

Velika gužva vlada i u talijanskim obiteljima koji zapošljavaju dadilje, ali poslodavac certifikat mora nabaviti pri svakom novom zapošljavanju. Kao što je poznato u Trstu i u cijeloj regiji Friuli Venezia Giulia zaposleno je mnoštvo istarskih žena koje rade i kao kućne pomoćnice. U slučaju nazočnosti maloljetnika u kući one nisu neposredno, ali su posredno u dodiru sa maloljetnikom. Ministarstvo još nije ponudio konkretni odgovor za te slučajeve, odnosno da li će i kućne pomoćnice morati raspolagati sa antipedofilskim certifikatom. U svakom slučaju odgovornost pribavljanja certifikata otpada na poslodavca koji je dužan platiti dvadeset eura za molbu; mediji su već izračunali da se, u prosjeku, do izdavanja uvjerenja čeka dva dana.

U Hrvatskoj već postoji mehanizam zaštite djece od seksualnih nasilnika, te se oni ne mogu zapošljavati na radnim mjestima dadilja, u dječjim vrtićima i osnovnim školama. Postoji obavezni registar počinitelja spolnih delikata na štetu djece, gdje se godinama čuvaju podaci o osuđenim prijestupnicima. (E. VELAN i D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter