Ištvančićevo "Recikliranje" u Japanu

Scena iz filma 'Recikliranje'
Scena iz filma 'Recikliranje'

U službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts (23. svibnja do 16. lipnja) u Japanu uvršten je kratki igrani film "Recikliranje" Branka Ištvančića, koji je bio dio omnibusa "Zagrebačke priče 1", u produkciji Propeler filma. Film je nominiran u natjecateljski program Save the Earth u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE, koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija.

Ove je godine festival primio više od 5.000 prijava iz cijeloga svijeta, a za službeni program je odabran 81 film iz 38 zemalja. U povodu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i ulaska Hrvatske u EU, u popratnom dijelu festivala bit će predstavljen program Focus on Croatia usmjeren na program hrvatskih kratkih i eksperimentalnih filmova.

Prijašnji program pod nazivom STOP! Global Warming Competition (Stop globalnom zatopljenju!) koji je osnovan u okviru kampanje Challenge 25 sada mijenja naziv i postaje Save the Earth kao apel za spas zemlje, Ištvančićev film je dio tih promjena. Festival Short Shorts prvi put je otvoren 1999. godine u okrugu Harajuku, glavnog grada Tokija, a 2004. službeno je akreditiran za mjesto nominacija za kategoriju kratkog filma u dodjeli godišnjih nagrada Oscar.

Ideja filma je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja (reciklira) odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter